Отидете към основна версия

1 315 7

Брюксел чете конско на Орбан

  • виктор орбан-
  • унгария-
  • джордж сорос-
  • централноевропейски университет

Премиерът привлече вниманието заради кампания срещу ЕС и приетия спорен закон за висшето образование

Снимки: БТА/АР

Европейската комисия ще обсъжда по-късно през деня поведението на правителството на унгарския премиер Виктор Орбан. Последният привлече вниманието заради кампания срещу ЕС и приетия спорен закон за висшето образование.

Законът затяга правилата за чуждите учебни заведения в страната. Той ще принуди Централноевропейският университет, основан от американския милиардер Джордж Сорос, да затвори врати като неотговарящ на новите условия.

Политическата дискусия в ЕК е свързана с поредица от действия на управляващата партия в Унгария, обясни говорителят на Комисията Маргаритис Схинас.

"Има проблеми със законодателството срещу неправителствени организации, с така наречената анкета, изпратена до домакинствата, под заглавие „Да спрем Брюксел“, със закона за висшето образование", каза говорителят, цитиран от БНР.

Срещу спорния образователен закон имаше масови протести, а около Централноевропейският университет се събра жива верига. Правителствата на САЩ и Германия порицаха новия закон.

ЕК има ограничени правомощия да санкционира правителството на Унгария. За целта е нужно да намери правни основания за наказателна процедура, ако образователният закон срещу ЦЕУ нарушава европейските правила.

Другата възможност е ЕК да преследва управлението на Обран, съгласно чл.7 от Лисабонския договор, заради погазване на демократичните стандарти на правовата държава, отбелязва БНР. Той изисква от Брюксел да докаже, че в Унгария има системни заплахи за върховенството на закона. Наказанието е отнемането правото на глас в Европейския съвет. За да има санкция обаче, останалите лидери на ЕС трябва да се съгласят единодушно.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: