Last news in Fakti

12 Април, 2017 09:39 1 309 7

Брюксел чете конско на Орбан

  • виктор орбан-
  • унгария-
  • джордж сорос-
  • централноевропейски университет

Премиерът привлече вниманието заради кампания срещу ЕС и приетия спорен закон за висшето образование

Брюксел чете конско на Орбан - 1
Снимки: БТА/АР

Европейската комисия ще обсъжда по-късно през деня поведението на правителството на унгарския премиер Виктор Орбан. Последният привлече вниманието заради кампания срещу ЕС и приетия спорен закон за висшето образование.

Законът затяга правилата за чуждите учебни заведения в страната. Той ще принуди Централноевропейският университет, основан от американския милиардер Джордж Сорос, да затвори врати като неотговарящ на новите условия.

Политическата дискусия в ЕК е свързана с поредица от действия на управляващата партия в Унгария, обясни говорителят на Комисията Маргаритис Схинас.

Брюксел чете конско на Орбан

Брюксел чете конско на Орбан

"Има проблеми със законодателството срещу неправителствени организации, с така наречената анкета, изпратена до домакинствата, под заглавие „Да спрем Брюксел“, със закона за висшето образование", каза говорителят, цитиран от БНР.

Срещу спорния образователен закон имаше масови протести, а около Централноевропейският университет се събра жива верига. Правителствата на САЩ и Германия порицаха новия закон.

Брюксел чете конско на Орбан

ЕК има ограничени правомощия да санкционира правителството на Унгария. За целта е нужно да намери правни основания за наказателна процедура, ако образователният закон срещу ЦЕУ нарушава европейските правила.

Другата възможност е ЕК да преследва управлението на Обран, съгласно чл.7 от Лисабонския договор, заради погазване на демократичните стандарти на правовата държава, отбелязва БНР. Той изисква от Брюксел да докаже, че в Унгария има системни заплахи за върховенството на закона. Наказанието е отнемането правото на глас в Европейския съвет. За да има санкция обаче, останалите лидери на ЕС трябва да се съгласят единодушно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай ви Курти

    14 2 Отговор
    За мен е Унгария е достатъчен критерий затова, че в ЕС нещо не е наред, маджарите не са от тези, които си мълчат - историята помни въстанието през 1956г. срещу просъветската политика в страната. Естествено, пушилката на еврогейските либерасти е заради роденият в Унгария евреин Джордж Сорос ( Дьорд Шорош).
  • 2 no name no face no number

    4 3 Отговор
    ФАКТИ.БГ, оправете си + и- не работят натискаш, а цифрата не се променя. Със сигурност първият коментар има вече 2 плюса вторият е от мен
  • 3 хардлайнер

    9 0 Отговор
    браво на тоя Орбан, това е политик загрижен за страната и народа си, не като наште продажни подлоги.
  • 4 ХАСАН

    3 3 Отговор
    Да се изправи срещу световната олигархия?? Турция успя но с цената на бомби,атентати,опити за преврат,дестабилизация! Да видим какво ще сполети Орбан след "предупредлението"
  • 5 mediator37

    2 0 Отговор
    Научавайки новината Орбан си е направил секуро.
    УИКИПЕДИЯ: "секуро" - преместване на --- от единия крачол в другия.
    Орбан ще управлява още 10 години, защото освободи народа си от тиранията на чужди и местни монополи и обикновените унгарци станаха богати и достойни.
  • 6 Лупи

    2 0 Отговор
    Абе богати не са станали, ама орпеделено са по-добре от колегите си от бившия съветски блок финансово и многократно по-добре психически и имствено от деградиралия запад. За мен това е целта пред нас. Няма как да сме на нивото на колониални сили, като САЩ, Англия, Франция или ненормални работохолици, като Гемранците и жълтурите, но определно можем да сме в пъти по-добре от сегашното си положение и то основно не толкова финансово, колкото демографски, социално и културно. Много подивяхме през последните 25 години и страната явно загива, но определено няма политик на който да му пука от тоя факт. Евала на Орбан, че се грижи за бъдещето на страната си! Това е политиката, не да плащаш пенсии и да събираш данъци, а да правиш правилни избори, които да се отразяват положително на народа ти след години, това е политика! Браво на Орбан!
  • 7 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Имаш право, Хасане! САЩ са специалисти по устройване на"нещастни" случаи дори за собствени политици.Майстори са и по фалшифициране на избори / най-демократични /.... И още, и още.. И разполагат с финансии. И не им дреме, има ли ООН, Съвет за сигурност,обществено мнение и прочие. Ще привлекат и "миролюбива"Германия и нищо чудно , да стане нещо по-страшно от 1956 година. Не само лично за В.Орбан - за целия унгарски народ!САЩ унищожиха и Либия , и Ирак,смазаха Сърбия,че една шепа Унгария ще им се изпречи на интересите? Просто и аз не го вярвам!Но най-големия агресор е Русия - взема си Крим и Севастопол!!!
Новини по държави: