Отидете към основна версия

1 924 10

Руски имигрант взривил бомбите в Дортмунд? (СНИМКИ)

  • дортмунд-
  • стокхолм-
  • борусия-
  • атентат

Германската полиция задържа заподозрян във връзка с нападението срещу автобуса на "Борусия"

Снимки: БТА/АР

Германските власти заловиха 28-годишен имигрант от Русия, който е заподозрян за нападението срещу автобуса на„Борусия Дортмунд“. Новината съобщава в. "Bild", като се позовава на източници от разследващите органи.

Сергей В., който живеел в провинция Баден-Вюртемберг, е издирван още от 13 април по подозрения за извършването на 20 опита за убийство и задействане на експлозия. Към момента руснакът вече е ареста.

Вечерта на 11 април в Дортмунд преди мач от четвъртфиналите в Шампионска между местната "Борусия" и френския "Монако" край автобуса на германците избухнаха три взривни устройства. Органите на реда съобщиха, че извършителят ги е разположил в храстите и е задействал всяко с отделен дистанционен взривател.

Прокуратурата информира, че още няма точни данни за използвания експлозив. По-рано медиите съобщиха, че веществото има сходство с експлозивите, използвани от Бундесвера.

От взривовете пострада испанският защитник на домакините Марк Бартра. Той бе откаран в болница с фрактура на лъчевата кост на ръката.

В рамките на разследването беше задържан гражданин на Ирак; той се оказа член на терористичната групировка "Ислямска държава", но най-вероятно не е замесен в атентата, отбелязва ТАСС.

В операцията по задържането на Сергей са били задействани специалните полицейски части за борба с тероризма, служители на Федералната криминална служба и представители на полицията в Баден-Вюртемберг.

Поведението на мъжа е събудило подозрения в персонала на хотел, в който той е отседнал. Именно в него са били настанени и футболистите на „Борусия“. На тях им се е сторило странно, че при разпоредената евакуация Сергей не е напуснал сградата, а е отишъл в ресторанта на хотела и си е поръчал стек.

При настаняването си също той е отказал първоначално предложената му стая и е поръчал такава с изглед към улицата. Изданието отбелязва, че от нея той не е имал видимост към мястото, където избухна експлозията. Полицията обаче предполага, че той е задействал експлозива дистанционно от хотелската стая.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: