Last news in Fakti

12 Април, 2017 07:45, обновена 12 Април, 2017 12:56 3 332 5

Кой взриви автобуса на Борусия? (СНИМКИ)

  • дортмунд-
  • борусия-
  • германия-
  • стокхолм

Полицията разследва ислямистка връзка, съобщават германски медии

Кой взриви автобуса на Борусия? (СНИМКИ) - 1

Трите експлозии, станали в близост до автобуса на футболния отбор Борусия Дортмунд, са били насочени директно срещу превозното средство на футболистите. Това съобщи Грегор Ланге, началник на градската полиция на пресконференция по повод случилото се снощи нападение в града, предадоха световните агенции.

"Изхождаме от принципа, че става дума за атака, насочена директно срещу автобуса на футболния отбор", заяви Ланге.

Местната прокуратура пък съобщи, че в зоната на взривовете е намерено писмо. Автентичността му се проверява.

Кой взриви автобуса на Борусия? (СНИМКИ)

Прокурорката Сандра Люке потвърди, че в намереното писмо "се поема отговорност за атаката", предаде ДПА. Прокурорката допълни, че на този етап от разследването подробности за съдържанието на писмото няма да бъдат дадени.

До мястото на вчерашните експлозии е намерена бележка, в която се поема отговорност за нападението и се говори за терористичната атака срещу коледния базар в Берлин през декември и участието на германски военни самолети в конфликта в Сирия, съобщиха ДПА и още няколко германски медии.

Според в. „Зюддойче Цайтунг“ писмото започва с думите „В името на Аллах, милостивия бог“, а след това се правят препратки към атаката на коледния пазар в Берлин в края на миналата година.

Неподписаната бележка посочва военното участие и подкрепа на Германия към различни операции срещу Ислямска държава и посочва именно това като причина за атаката срещу Борусия (Дортмунд).

Според „Зюддойче Цайтунг“ в текста е посочено, че спортистите и известни личности от Германия и други кръстоносни държави са поставени в списъка на Ислямска държава. Заплашва се, че атаките на немска територия ще продължат до изтеглянето на германските изтребители Торнадо и затварянето на американската военновъздушна база "Рамщайн".

Трите взрива станаха около 19,15 ч. вчера вечерта местно време близо до хотела, в който бе отседнал екипът на Борусия Дортмунд. Футболистите трябваше същата вечер да имат мач срещу Монако. Срещата от Шампионската лига бе отложена за днес.

Кой взриви автобуса на Борусия? (СНИМКИ)

При експлозиите бе ранен защитникът на Борусия Дортмунд Марк Бартра. Той бе откаран в болница с фрактура на лъчевата кост на дясната китка и е подложен на операция, каза говорител на футболния клуб. Говорителят добави, че в ръката на футболиста имало и "чуждо тяло", предаде ДПА.

Германската полиция обяви, че ще разположи много полицаи днес в града, за да гарантират сигурността по време на футболната среща, предаде Ройтерс.

Полицията съобщи още, че на този етап все още не е ясно кой стои зад взривовете и какви са мотивите му, предаде Ройтерс.

Кой взриви автобуса на Борусия? (СНИМКИ)

"Рискът от терористична атака не е нов. Ние сме готови за това от дълго време. Но не искам по този начин да навеждам на мисълта, че става дума за терористична атака. Всичко това се разследва сега. Трябва да бъдем предпазливи. Разследването се води много професионално", каза шефът на полицията в Дортмунд Грегор Ланге.

Все още не е установено за какви точно взривни устройства става дума. Те вероятно са били скрити в жив плет край паркинг и са се взривили при преминаването на автобуса с футболистите.

Германският в. "Билд" съобщава, че взривните устройства са били самоделни от типа тръбни бомби, които са най-простите за направа.

Полицията издирвала във връзка с атаката и кола с чужда регистрация, съобщава още изданието.

Кой взриви автобуса на Борусия? (СНИМКИ)

Кой взриви автобуса на Борусия? (СНИМКИ)

Председателят на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах изрази в Туитър подкрепата си за Борусия. Президентът на Международната футболна федерация (ФИФА) Джани Инфантино каза, че неговата организация осъжда този тревожен инцидент. Президентът на Съюза на европейските футболни асоциации (УЕФА) Александър Чеферин също изрази дълбоко безпокойство от взривовете, станали в Дортмунд и определи решението за преместване на мача между Борусия и Монако за днес като правилно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Фалшиви новини

    19 5 Отговор
    Кой ли може да го направи? Целият свят знае, само германска полиция не вижда и не чува...Има си и писмо ...Най добре да се поддържаме версия--неонацисти , защото аллахакбаровци не могат да го направят,те много обичат футбол и фрау Шмеркел.
  • 3 ФИФА

    14 4 Отговор
    това не е терор а ежедневие за Германия , благодарим за това на идиоти...управляващите.
  • 4 отговор

    12 3 Отговор
    Меркел.
  • 5 НикиД

    5 11 Отговор
    какви взривове, какви експлозии, то на снимките се вижда, че стъклото едва се е счупило. на автобуса му няма нищо. гръмнали са няколко пиратки най-вероятно и лигавите футболистчета са се насрали от страх. това в Бг е ежедневие на мачовете по провинцията. буря в чаша вода.
Новини по държави: