Отидете към основна версия

921 0

Опашки пред урните на вота в Египет

  • египет-
  • кайро-
  • избори-
  • армия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Опашки се извиха пред избирателните урни в Египет. Днес в страната се провеждат първия и дългоочакван вот, откакто президентът Хосни Мубарак сдаде властта през февруари. В някои места изборният процес започна по-късно, тъй като имало административни проблеми. Това наложи изборният ден да бъде удължен и след полунощ, предаде Би Би Си.

Междувременно култовият площад „Тахрир“ в столицата Кайро остава окупиран от демонстрантите, които искат изборите да бъдат отложени. Протестите на площад „Тахрир“ продължават вече девети ден. Над 41 души са загинали при сблъсъците с полицията, ранените са 2000.

Парламентарните избори се провеждат насред опасенията, че армията иска да остане на върха на управленската пирамида на страната, въпреки че официално се отказа от властта, допълва Ройтерс. 

Явно днес много египтяни са решили да упражняват демократичното си право на глас. На места опашките пред урните стигат до 3 км.

„Преди нямаше смисъл да се гласува“, признава жена в Кайро, която ще гласува за първи път. „Живяхме в робство, сега искаме справедливост и свобода“, каза друг избирател. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини