30 Ноември, 2011 13:15 864 1

„Мюсюлманско братство“ води на изборите в Египет

  • египет-
  • избори

Ислямистите получават 40 % от гласовете

„Мюсюлманско братство“ води на изборите в Египет - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Мюсюлманско братство" води след първия тур на парламентарните избори в Египет. Ислямистката партия е получила 40% от гласовете на избирателите. Очаква се  официалните резултати от понеделник и вторник да бъдат обявени по-късно днес.

Правителственият вестник "Ал Ахрам" излезе със заглавие "Ислямистите и либералите водят, старите партии са в отстъпление". "Партията на свободата и справедливостта" (PLJ) - политическото лице на „Мюсюлманското братство“, и салафистката Ал Нур (мюсюлмани фундаменталисти) са начело в шест от деветте провинции, участвали в първия тур. Следва ги Египетският блок, коалиция от светски партии.

Изборите в Египет ще се проведат на три етапа в период от шест седмици. От общо 498 места в долната камара на законодателния орган 2/3 ще бъдат разпределени пропорционално в съответствие с партийните листи, а 1/3 от местата са за независими.

Междувременно продължават протестите заради управлението на страната от Висшия съвет на въоръжените сили. Протестиращите настояват за изграждането на гражданска администрация и слизане на военните от власт.

Близо 80 души бяха ранени, след като младежи започнаха да хвърлят запалителни бомби и камъни и да стрелят по време на сблъсъци близо до площад "Тахрир" в Кайро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 соти

    0 0 Отговор
    даааа скоро цял свят ще е под тези