Last news in Fakti

17 Декември, 2011 15:19 1 955 0

8 убити при кървави сблъсъци в Египет - видео

  • тахрир-
  • египет-
  • протести-
  • размирици
8 убити при кървави сблъсъци в Египет - видео - 1
Протестиращите хвърляха запалителни бомби и камъни по сградата на правителството. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Египетски военни от силите за борба с безредици настъпиха на площад Тахрир, след като в ожесточени сблъсъци от петък бяха убити осем и ранени 300 души, предаде Ройтерс. Мнозина от протестиращите в палатковия лагер побягнаха към съседни улици.

Войниците бият с палки демонстрантите, съобщи кореспондент на Ройтерс. В района на площада отекват изстрели. Пожар гори близо до сградата на горната камара на парламента.

Протестиращите хвърляха запалителни бомби и камъни по сградата на правителството. Счупени бяха прозорци и охранителни камери. Войници откриха огън по демонстранти, които замеряха с камъни сградата на парламента. Не е ясно дали стрелбата е била с гумени или с бойни патрони.

Това са най-ожесточените сблъсъци между демонстранти и полиция от началото на изборите в Египет, отбелязват агенциите. На 28 ноември в Египет започнаха парламентарни избори, в които за момента водят с голяма преднина ислямистки формации, напомня АФП.

Демонстрантите не искат да приемат за премиер Камал ал Ганзури, който оглавяваше и няколко кабинета и при сваления египетски президент Хосни Мубарак.

"Това не е революция, а контрареволюция", подчерта Ал Ганзури. Той посочи, че 18 души имат рани от куршуми, но увери, че нито полицията, нито армията са откривали огън. Той обвини "внедрени елементи", които "не желаят доброто на Египет", без обаче да уточни кого има предвид.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА