25 Ноември, 2011 13:24 881 0

Сподвижник на Мубарак избран за премиер на Египет

  • египет

Протестите в Кайро продължават

Управляващият в Египет Висш съвет на въоръжените сили назначи Камал Ганзури за премиер и му предостави „пълни правомощия“, съобщи държавната телевизия, позовавайки се на източник от армията. 78-годишният Ганзури е бил премиер на Египет в периода 1996-1999 година по време на режима на сваления през февруари президент Хосни Мубарак.

Ганзури ще сформира правителство на националното спасение, което ще замени кабинета на  Есам Шараф. Той подаде оставка тази седмица заради уличните протести в Кайро и в други градове на Египет срещу военното ръководство.

Нови протести се очакват днес в Египет. Активистите искат да засилят натиска върху египетските генерали да предадат властта. Протестите в страната продължават вече близо седмица, като са загинали 41 души.

Изборът на политическия ветеран Ганзури беше отхвърлен от много от протестиращите на централния площад „Тахрир” в Кайро. Днес към тях се присъедини и бившият директор на Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ), Мохамед ел Барадей.

Ел Барадей, който оповести намерението си да се кандидатира за президент на Египет, се присъедини към десетките хиляди протестиращи по време на седмичната мюсюлманска политва на площада. Веднага след молитвата събралото се множество обяви: „Народът иска маршалът да си тръгне”.

Управляващите в Египет генерали отхвърлиха критиките по свой адрес и обявиха, че националните избори ще започнат според предварителните планове след три дни, независимо от продължаващите протести и сблъсъци. Представителите на Висшия съвет на въоръжените сили обявиха, че евентуално оттегляне от властта би означавало армията да „предаде” доверието на хората.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА