Отидете към основна версия

2 711 11

Дутерте на оръжеен шопинг в Москва

  • родриго дутерте-
  • филипини-
  • русия-
  • владимир путин-
  • оръжия

Филипинският президент заминава за Русия, за да купува модерни оръжия

Снимки: БТА/АР

Филипинският президент Родриго Дутерте заминава за Русия - за да се срещне със своя "герой", да се сдобие с оръжия и и да разхлаби още малко традиционните връзки на архипелага със САЩ, предаде "Ройтерс".

Очаква се петдневното посещение да заздрави очевидното подобряване на двустранните връзки, след като Дутерте пое властта през юни 2016 г. Оттогава филипинският лидер разгражда все повече алианса на страната с бившия колонизатор - САЩ, когото обвинява в лицемерие и опити за сплашване.

В четвъртък Дутерте ще разговаря с руския президент Владимир Путин, когото нарече някога свой "любим герой". И спомена за особени връзки между двамата заради общи хобита като лова и оръжията.

В петък филипинският държавен глава обясни, че сред приоритетите му, свързани с визитата, е стремежът да получи руски управляеми бомби, които да използва срещу ислямистките бунтовници в южната част от архипелага.

Десетилетия наред САЩ играха ролята на основен защитник за Филипините, с които ги свързва споразумение за взаимна отбрана.

Дутерте сви мащаба на съвместните годишни военни учения и прикани за изтегляне на американските войски от архипелага, напомня АП.

В разговор с руски журналисти преди посещението филипинският лидер допусна възможността да сключи военни алианси с Русия и Китай, информира ТАСС.

По думите му Филипините ще искат да купят от Русия "разузнавателни прибори, ръчни управляеми ракети, леки оръжия", също така "хеликоптери или дори леки самолети" за борба с "терористите". Освен това Дутерте планира да промени "дисбаланса в двустранната търговия" с Русия, като предложи на Москва "множество разнообразна продукция, главно селскостопанска".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини