Last news in Fakti

24 Май, 2017 12:59 1 578 1

Заложническа криза в католическа църква (СНИМКИ)

  • филипини-
  • родриго дутерте-
  • църква-
  • католически храм

Мюсюлмански екстремисти похитиха свещеник и още над десет души във Филипините

Заложническа криза в католическа църква (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Мюсюлмански екстремисти похитиха католически свещеник и още над десет души в църква, след като преди това през изминалата нощ подложиха на обсада град Марави в южната част на Филипините. Терористите опожариха сгради, стреляха по военнослужещи и издигаха знамена на групировката "Ислямска държава", съобщиха официални източници, цитирани от АП.

Президентът на страната Родриго Дутерте обяви военно положение в южните региони, тоест една трета от Филипините, и предупреди, че то ще бъде наложено по безкомпромисен начин.

Насилието избухна снощи, след като армията проведе операция срещу скривалище на Иснилон Хапилон, командир от ислямистката групировка "Абу Саяф", който е в списъка на Вашингтон за най-издирваните терористи, и за главата му има награда, достигаща до 5 милиона долара.

Заложническа криза в католическа църква (СНИМКИ)

Джихадистите след това повикали подкрепления от съюзническата групировка "Мауте", при което в Марави влязъл отряд от 50 въоръжени лица.

Архиепископ Сократес Вилегас, председател на Конференцията на католическите епископи на Филипините, заяви, че въоръжените бойци нахлули в катедрала в Марави и взели за заложници свещеник, 10 богомолци и трима църковни служители.

Свещеникът, отец Чито, както и другите, не са имали никакво отношение към конфликта, каза Вилегас.
"Той не е бил участник в бойни действия. Не е носил оръжия. Не е бил заплаха за никого", заяви той за Чито. "Вземането му за заложник, както и на тези, които са били с него, противоречи на всякакви норми за цивилизовано водене на конфликт", отбеляза Вилегас. Според него въоръжените похитители искат властите да оттеглят силите си.

Заложническа криза в католическа църква (СНИМКИ)

Заложническа криза в католическа църква (СНИМКИ)

Предупредих всички да не ме карат да се намесвам, заяви Дутерте в самолета си на път за Филипините от Русия. По думите му се е наложило да предприеме действия, за да защити републиката.

Военното положение позволява на филипинския президент да възложи на въоръжените сили да извършват арести и обиски.

Дутерте вчера бе на посещение в Русия, но го прекъсна заради рязко изострилата се обстановка в южната част на Филипините.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината

    4 0 Отговор
    Дутерте ще изчисти ислямската паплач от земята си за нула време.Дутерте е сериозен водач на народа си,малко са хората с неговата упоритост да наложи ред и справедливост в синхрон със законите на Библията и контра на американските анти-библейски закони и служба на дявола......