Отидете към основна версия

18 869 62

Предупреждение: Балканите ще преминат към Русия

  • балкани-
  • русия-
  • балкански полуостров-
  • западни балкани
Снимка: Shutterstock

Председателят на парламентарната група на социалистите и демократите в ЕП Джани Питела заяви, че на страните от Западните Балкани, които искат да станат членки на ЕС, трябва да се даде ясна перспектива за членство, за да не попаднат в "руската орбита", съобщава словенският вестник "Дневник".

ЕС трябва да бъде много активен, макар разширянване на съюза да е възможно след 2019 г. Балканите преминават през много проблематичен период. В Македония, в Албания, в Босна и Херцеговина и в Сърбия действа силен дестабилизиращ натиск", заяви Питела за "Дневник".

Той добави, че "Балканите са съставна част от Европа и съседство на ЕС".

Сега обаче сме много далече едни от други, макар да трябва да бъдем близо и обединени. Необходима е активна политика към този регион и политическа мобилизация на европейските сили, защото рискуваме целият този район да премине в руска орбита. Този риск е много реален, а руската привлекателност е голяма, каза още Питела.

Той подчерта, че само политиката на открита перспектива за членство в ЕС е единствената политика, която ще държи балканските страни сигурни от Москва.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини