Отидете към основна версия

14 931 27

Ердоган заплаши страните, отказващи да му сътрудничат

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • екстрадиране-
  • гюлен-
  • гюленисти-
  • заплаха

Турският президент се закани на тези, които отказват да екстрадират гюленисти

Снимка: БТА/ AP

Турският президент Реджеп Ердоган отправи заплаха към страни, които отказват да му сътрудничат във войната срещу гюленистката организация „Фето“.

Държавният глава заяви, че страната му ще откаже екстрадиция на заподозрени лица към други държави, които от своя страна са отказали да екстрадират гюленисти, съобщи „Дейли Сабах“.

След опита за военен преврат през 2016 година турските власти започнаха масово преследване на членовете на „Фето“ - както на родна земя, така и в чужбина. Турция обвини живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен за организиране на преврата.

Реджеп Ердоган подчерта, че Турция няма от отговори положително на искането за екстрадиция от страни, които са оказали подкрепа на лица, преследвани от турските власти. Президентът заяви, че борбата с тероризма е въпрос от световни мащаби, а не засяга единствено отделни страни.

След преврата много турски граждани, включително и военни, избягаха в чужбина и поискаха закрила. Те получиха такава в няколко страни от Западна Европа, което доведе до напрежение с Турция. Западните страни обвиниха Ердоган, че преследва хора, които се противопоставят на режима му и които нямат нищо общо с опита за военен метеж.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: