Отидете към основна версия

4 388 6

Един за всички, всички срещу Катар

  • катар-
  • саудитска арабия-
  • йемен-
  • египет-
  • мюсюлмански братя

Саудитска Арабия, Египет, Бахрейн и Обединените арабски емирства скъсаха дипломатическите отношения с Катар

Снимки: БТА/АР

Саудитска Арабия и кралство Бахрейн скъсаха дипломатическите отношения и затвориха границите си с Катар, предаде "Ройтерс".

Саудитска Арабия заяви, че иска да защити своята национална сигурност от заплахите на тероризма и екстремизма.

Саудитската държавна осведомителна агенция цитира официален източник, според който Саудитска Арабия е решила да скъса дипломатическите и консулските си отношения с Катар, "упражнявайки своето суверенно право, гарантирано от международния закон, да защитава своята национална сигурност от опасностите на тероризма и екстремизма. Саудитска Арабия прекъсва всички контакти по въздух, суша и вода с Катар и "приканва всички братски страни и компании да сторят същото", се казва в съобщението на саудитската агенция, цитирана от "Ройтерс".

Египет скъса дипломатическите отношения с Катар и го обвини, че подкрепя терористични организации, включително Мюсюлманските братя, съобщи агенция Мена. Египетското външно министерство заяви, че Египет е затворил своите граници и въздушно пространство за всякакъв катарски транспорт, за да защити националната си сигурност.

Бахрейн обвини Катар, че подкопава сигурността и стабилността му и се меси в неговите вътрешни работи.

Обединените арабски емирства обвиниха Катар, че подкрепя екстремизма и дестабилизира сигурността в района, предаде Ройтерс. Емирствата дадоха на дипломатите си 48 часа да напуснат Катар, защото подкрепя и финансира терористи, екстремисти и религиозни организации, предаде "Ройтерс".

Ръководената от Саудитска Арабия коалиция обяви още, че прекратява участието на Катар в общата военна операция срещу бунтовниците хуси, установили контрол над голяма част от територията на Йемен, предаде ТАСС.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини