Last news in Fakti

5 Юни, 2017 08:09 4 374 6

Един за всички, всички срещу Катар

  • катар-
  • саудитска арабия-
  • йемен-
  • египет-
  • мюсюлмански братя

Саудитска Арабия, Египет, Бахрейн и Обединените арабски емирства скъсаха дипломатическите отношения с Катар

Един за всички, всички срещу Катар - 1
Снимки: БТА/АР

Саудитска Арабия и кралство Бахрейн скъсаха дипломатическите отношения и затвориха границите си с Катар, предаде "Ройтерс".

Саудитска Арабия заяви, че иска да защити своята национална сигурност от заплахите на тероризма и екстремизма.

Саудитската държавна осведомителна агенция цитира официален източник, според който Саудитска Арабия е решила да скъса дипломатическите и консулските си отношения с Катар, "упражнявайки своето суверенно право, гарантирано от международния закон, да защитава своята национална сигурност от опасностите на тероризма и екстремизма. Саудитска Арабия прекъсва всички контакти по въздух, суша и вода с Катар и "приканва всички братски страни и компании да сторят същото", се казва в съобщението на саудитската агенция, цитирана от "Ройтерс".

Египет скъса дипломатическите отношения с Катар и го обвини, че подкрепя терористични организации, включително Мюсюлманските братя, съобщи агенция Мена. Египетското външно министерство заяви, че Египет е затворил своите граници и въздушно пространство за всякакъв катарски транспорт, за да защити националната си сигурност.

Бахрейн обвини Катар, че подкопава сигурността и стабилността му и се меси в неговите вътрешни работи.

Един за всички, всички срещу Катар

Обединените арабски емирства обвиниха Катар, че подкрепя екстремизма и дестабилизира сигурността в района, предаде Ройтерс. Емирствата дадоха на дипломатите си 48 часа да напуснат Катар, защото подкрепя и финансира терористи, екстремисти и религиозни организации, предаде "Ройтерс".

Ръководената от Саудитска Арабия коалиция обяви още, че прекратява участието на Катар в общата военна операция срещу бунтовниците хуси, установили контрол над голяма част от територията на Йемен, предаде ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 анализатор

    17 7 Отговор
    кой с кого е и срещу кого е остава да гадаем но се чудя не беше ли САЩ който уби Садам заради Катар Пак ли е била неправилната политика в този район
  • 2 анализатор

    25 2 Отговор
    Терориста вика "Дръж терориста" да перефразирама нашата поговорка
  • 3 Бул

    14 5 Отговор
    Заради Кувейт, не Катар....
  • 4 Бай хой

    25 6 Отговор
    А сега де. Кои бяха приятелите на другаря бойко борисов? Нали точно катарците.

    Къде са стотиците милиони долара наляти в катарския фонд от тиквата.

    Ко ши праим с ислямистките училища из България проповядващи радикален ислям финансирани от приятелите на премиера борисов катарците?

    Къде сте ве гейрбаджии продажни?

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бай хой

    8 6 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Когато фактите говорят, коневръза мълчи.