Отидете към основна версия

967 2

Кремъл анексира Беларус чрез Газпром

  • беларус-
  • русия-
  • газпром

Газпром е купил за 2,5 милиарда долара втората половина от акциите на Белтрансгаз и вече притежава сто процента от акциите на беларуската газопреносна компания.

Това съобщи президентът на руския газов концерн Алексей Милер на работна среща с премиера Владимир Путин, предаде ИТАР-ТАСС.

Милер добави, че е започнала подготовката за синхронизирането на работата на Белтрансгаз с единната система за газоснабдяване в Руската федерация според правилата и стандартите на Газпром.

Путин препоръча на Милер ръководството на Газпром "да помисли за увеличаването на заплатите" на работниците в новопридобитото предприятие. По думите на премиера "по всичко личи", че това увеличение трябва да да бъде двукратно.

Двете страни вече се договориха и за преструктуриране на дълга на Минск за руски газ, образувал се от това, че Беларус плащаше за суровината по занижени цени.

Според условията на договора догодина руснаците трябва да доставят на Беларус 22.5 млрд. куб.м газ на цена от 165.6 долара за 1000 куб. м. при средна цена от около 400 долара за европейските потребители. В следващите две години обемът ще се увеличи до 23 млрд. куб. м годишно.

Преди две седмици стана известно, че Москва е предоставила на Минск кредит за строителство на атомна централа в размер на 10 милиарда долара.

Беларуската АЕЦ трябва да бъде разположена в района на Островецк (край Гродно) между селата Бобровники и Авени. Тя ще разполага с два блока за производство на електричество.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини