3 Декември, 2011 18:48 966 2

Кремъл анексира Беларус чрез Газпром

  • беларус-
  • русия-
  • газпром

Газпром е купил за 2,5 милиарда долара втората половина от акциите на Белтрансгаз и вече притежава сто процента от акциите на беларуската газопреносна компания.

Това съобщи президентът на руския газов концерн Алексей Милер на работна среща с премиера Владимир Путин, предаде ИТАР-ТАСС.

Милер добави, че е започнала подготовката за синхронизирането на работата на Белтрансгаз с единната система за газоснабдяване в Руската федерация според правилата и стандартите на Газпром.

Путин препоръча на Милер ръководството на Газпром "да помисли за увеличаването на заплатите" на работниците в новопридобитото предприятие. По думите на премиера "по всичко личи", че това увеличение трябва да да бъде двукратно.

Двете страни вече се договориха и за преструктуриране на дълга на Минск за руски газ, образувал се от това, че Беларус плащаше за суровината по занижени цени.

Според условията на договора догодина руснаците трябва да доставят на Беларус 22.5 млрд. куб.м газ на цена от 165.6 долара за 1000 куб. м. при средна цена от около 400 долара за европейските потребители. В следващите две години обемът ще се увеличи до 23 млрд. куб. м годишно.

Преди две седмици стана известно, че Москва е предоставила на Минск кредит за строителство на атомна централа в размер на 10 милиарда долара.

Беларуската АЕЦ трябва да бъде разположена в района на Островецк (край Гродно) между селата Бобровники и Авени. Тя ще разполага с два блока за производство на електричество.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    1 0 Отговор
    Ами-в този доста по{о}бъркан наш свят всеки трябва предвидливо да гледа напред и добре да си направи сметката,за да е добре и сега,и по-нататък.
    И мисля,че никой няма право да съди,още по-малко-да осъжда действията на този или онзи!
    Кой каквото прави,за себе си си го прави,според нашата народна мъдрост и точно това прави излишни всякакви коментари от странични наблюдатели!
  • 2 Атанас Велики

    0 0 Отговор
    Аз па що се си мисля, че Русия, Беларус и Украйна трябва да са 1 държава?!? Много либерална бозица е тва разделение... Като ги гледам Украинците, без Русия са гола вода! Беларус пък функционират що годе добре, благодарение на Русия. Кви са тия свободии? Руската империя трябва да бъде възстановена и да включва поне православните славяни! И Украйна, и Беларус са важна част от Великоруската история... Те имат огромен принос към нея! Тия техните националистични чувства са породени от чужди влияния... Класическия метод - разделяй и владей! Истината обаче е, че и украинците и белорусите са достойни носители на великоруската история. От къв чеп им трябва реално на тия хора, да се наричат по друг начин... Сякаш техните прадеди не са давали мило и драго за общата родина?!?! Сякаш е много престижно да са отделни държави, чиито истории принадлежат на руската идея? Руснаците, украинците и белорусите са 1 народ, разделен от огромните територии, времето и чуждите влияния! Срамота е, че не са едно силно цяло!