12 Март, 2012 11:44 1 463 0

В Беларус печатат нова банкнота от 200 000 рубли

  • александър лукашенко-
  • беларус-
  • инфлация-
  • купюр-
  • банкнота

100% инфлация очакват в Минск за 2012 г.

В Беларус печатат нова банкнота от 200 000 рубли - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Опитът на президента на Беларус Александър Лукашенко да създаде държавна планова пазарна икономика се проваля с гръм и трясък, коментира „Коммерсант ФМ“.

Националната банка на страната подготвя за пускане в обръщение на нова банкнота 200 000 местни рубли. Нейният дизайн до последно е пазен в тайна, за да се избегне възможността за фалшификации.

Само през миналата година инфлацията в Беларус е над 110%. За тази година Министерството на икономиката обяви, че очаква инфлация от 65-70%, което в реалната икономика ще се отрази в диапозона 70-100%, отбелязва беларуският икономист Леонид Злотников. Според него при тези обстоятелства централната власт ще печата все по-високи купюри.

Директорът на финансовата къща „Партнер“ Андрей Мордавченков смята, че деноминация може да се очаква не по-рано три-пет години.

Александър Лукашенко изгуби политическата и икономическата подкрепа на Кремъл, което доведе до срив на зависимата от вноса на руски ресурси беларуска икономика. Дори и държавното вдигане на минималната заплата на 1 млн. рубли (около 80 евро) няма да помогне на обикновените беларусци да се справят с галопиращото поскъпване на живота.

Беларус е тръгнала по пътя на Зимбабве, където през 2008 г. инфлацията удари рекордни нива 231 млн. процента на годишна база. Това принуди властите през 2009 г. да се откажат от местната валута и да минат изцяло на американски долари, а като втора валута се използва и рандове от ЮАР.

Засега само унгарската инфлация от 1946 г. държи печалния рекорд от 12 12 950 000 000 000 000 процента. В следвоенна Унгария цените скачаха двойно на всеки 15,6 часа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА