Климатичното затопляне може да превърне близо 60 процента от площите за отглеждане на кафе в Етиопия в неподходящи за кафеени плантации земи до края на 21-ви век, сочат резултатите от изследване, цитирани от "Гардиън".
За сметка на това площите за отглеждане на културата могат да се увеличат четирикратно чрез "преместването" им в други райони, поясниха авторите на изследването.
Кафето осигурява на Етиопия една четвърт от приходите й от износ. Страната е 5-ият най-голям производител на кафе в света и износител номер 1 на Черния континент.
Около 80 на сто от кафето в Етиопия произхожда от гористи местности, които предоставят нужната за растежа на културата сянка. Отглежда се на надморска височина 1200-2200 метра, като идеалната температура е между 18 и 22 градуса Целзий.
През последните пет десетилетия обаче средните температури в Етиопия са се повишили с около градус и половина Целзий.
Според експерти от Кралската ботаническа градина в Лондон, ако не се вземат спешни мерки, между 39 и 59% от сегашните площи за отглеждане на кафе ще се превърнат в неподходящи за подобна култура до края на 21 век.