Отидете към основна версия

1 003 0

В Либия ще разоръжават бунтовниците

  • либия-
  • бунтовници-
  • оръжие
Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

Либийското правителство даде ултиматум на бившите бойци в Триполи да предадат оръжието си до края на декември, съобщава Ройтерс.

Премиерът Абдул Рахим ал Киб разисква с представители на общинския съвет на Триполи начините за разоръжаване на бунтовниците, участвали в боевете срещу силите на сваления режим на Муамар Кадафи, предаде ДПА.

Един от най-сериозните проблеми пред преходното правителство е разоръжаването на бойците, участвали в съпротивата срещу Муамар Кадафи. През последните дни имаше сблъсъци между различни фракции на бившата съпротива, припомня АФП.

Жители на Триполи отвчера започнаха да блокират движението по големите булеварди, за да протестират срещу присъствието на въоръжени групи, дошли от други населени места, за да участват в освобождаването на столицата.

Най-малко десет души бяха убити късно снощи при експлозия в оръжеен склад в централна Либия. Експлозията станала, когато някой запалил цигара в склада.

Сред убитите имало седем африканци.

ООН неколкократно предупреждава новите либийски власти, че някои оръжейни складове не са надеждно обезопасени и че от страната се изнасят контрабандно оръжия.  

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Спряха завера за саботаж в Триполи

    Либийските военни съобщиха за осуетен опит за саботаж в новогодишната нощ. Арестувани са девет лоялисти на сваления и убит диктатор Муамар Кадафи, ...
    01.01.2012
    1 105
    1
  • Ал Кайда прати мисионери в Либия

    Ал Кайда са пратили „опитни джихадисти“ в Либия, за да изградят там мощен клон на терористичната организация. Информацията идва от либи ...
    30.12.2011
    1 733
    0
  • Сейф Ал-Ислам в пълна изолация

    Сейф Ал-Ислам, наследникът на убития диктатор Муамар Кадафи, е в добро здравословно състояние, въпреки че се намира в пълна изолация. Той бе залове ...
    21.12.2011
    2 091
    2