Last news in Fakti

30 Декември, 2011 16:02 1 677 0

Ал Кайда прати мисионери в Либия

  • либия-
  • ал кайда-
  • тероризъм
Ал Кайда прати мисионери в Либия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ал Кайда са пратили „опитни джихадисти“ в Либия, за да изградят там мощен клон на терористичната организация. Информацията идва от либийски източници, базирани на западни контратерористични власти.

Предводител на групата е  „ветеран“-терорист, който бил задържан във Великобритания. Той бил отдаден на каузата на Ал Кайда и твърдо против САЩ.

Си Ен Ен разполага с информация, че въпросният лидер бил одобрен лично от Айман ал-Зауахири, считан за наследник на Осама Бин Ладен. „Тайният агент“ на Ал Кайда бил пратен в Либия още преди краха на Муамар Кадафи. 

Страховете за навлизане на екстремисти се засилиха при падането на Кадафи. Сред пратените на Ал Кайда имало и местни хора.

В страната винаги е имало бунтовници, предимно в източната на част, но те са били жестоко притискани от режима на Кадафи. 

От документи на Ал Кайда, открити в Ирак, става ясно, че много от бунтовниците са минали на страната на революцията в Либия, започнала от именно от източния град Бенгази.

Голяма младежка безработица и дискриминация по време на диктатурата, както и влиянието на джихадистите от Афганистан са основните фактори за радикализиране на младите либийци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА