Отидете към основна версия

3 132 21

САЩ превъоръжават и Индия

  • индия-
  • доналд тръмп-
  • нарендра моди-
  • оръжие-
  • превъоръжава-
  • делхи

Покупки в сферата на отбраната ще бъдат сред основните теми на разговорите Тръмп-Моди в Белия дом

Снимки: БТА/АР

Отбранителното сътрудничество между САЩ и Индия ще бъде сред водещите теми от дневния ред на срещата между американския президент Доналд Тръмп и индийския премиер Нарендра Моди в Белия дом, пише в. "Вашингтон пост".

САЩ имат голям интерес да допринесат за модернизацията на индийската отбрана и да помогнат за утвърждаване на ролята й на лидер в азиатско-тихоокеанския регион, каза преди разговорите американски официален източник.

Белият дом отказа да предостави допълнителни данни за възможни оръжейни продажби, като заяви единствено, че се очаква ролята на Индия като важен партньор в сферата на отбраната да намери "конкретен израз". Но американски и индийски медии съобщиха, че предстои да бъде обявена покупката на 22 безпилотни самолета за индийските военноморски сили.

Сред дневния ред са още теми като общи действия за борба с тероризма, икономически въпроси, търговията и сътрудничеството в сферата на сигурността в индийско-тихоокеанския регион. Лидерите ще обсъдят сътрудничеството в противодействието на тероризма, по-специално по отношение на следенето на терористи, обмена на разузнавателни данни и това кой следва да бъде обявяван за терорист, заяви още източникът.

За търговията американската страна възнамерява да поиска по-балансирани отношения, съчетани с по-големи права за защита на интелектуалната собственост и по-ниско облагане за компаниите от САЩ, които правят бизнес в Индия. Вашингтон иска да постави ударение и върху продажбите за Ню Делхи в енергетиката.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини