Отидете към основна версия

2 390 25

Легенда на световната политика с тумор в мозъка (СНИМКИ)

  • джон маккейн-
  • сенатор-
  • тумор-
  • мозък

Влиятелният американски сенатор Джон Маккейн има злокачественo образование на мозъка 

Снимки: БТА/АР

Влиятелният американски сенатор републиканец Джон Маккейн има злокачествен тумор на мозъка, съобщиха от неговия офис и от семейството му, цитирани от Reuters.

Диагнозата е била поставена по време на операция за отстраняване на кръвен съсирек в областта на лявото му око, направена тази седмица в болница в прочутата "Мейо клиник" във Фийникс, щата Аризона, предаде телевизия CNN. Оказа се, че именно туморът е причина за образуване на съсирека. Неврохирурзите са отстранили тумора.

Маккейн, който скоро ще навърши 81 г., е сенатор от този щат. Той е понесъл операцията много добре и в момента общото му състояние е "отлично" и той се възстановява в дома си в Аризона, казаха от офиса на сенатора.

Според CNN е било необходимо известно време след операцията, за да се направи хистологичен анализ на находката, при което се оказало, че става дума за първичен злокачествен тумор на мозъка - глиобластом, и то от много агресивен вид, който трудно се поддава на лечение. От същия тумор починаха сенаторът Едуард Кенеди и синът на бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън.

Медицински статистики сочат, че в повечето случаи страдащите от този тумор преживяват до 1-1,5 г. По данни на Американското общество за борба с рака при пациенти над 55 г. около 4 процента доживяват 5 години. Операцията не гарантира, че не остават невидими ракови клетки, които дават разсейки навътре в мозъка. Това налага сложно следоперативно лечение.

В момента сенаторът и семейството му обсъждат с лекарите от "Мейо клиник" какви са най-добрите възможности за продължаване на лечението. От клиниката съобщиха, че то вероятно ще включи комбинация от химио и лъчетерапия.

Това не е първият сблъсък на Маккейн с коварната болест. Преди няколко години бе отстранено раково кожно образувание - меланома - от областта на лявото му слепоочие.

Президентът Доналд Тръмп изпрати послание за подкрепа за сенатора и неговата съпруга в Twitter. "Сенаторът Джон Маккейн винаги е бил борец. Мелания и аз сме с него в мислите и молитвите си. Оздравявай скоро!", пожела му той.

А бившият президент Барак Обама го похвали като американски герой и "един от най-храбрите бойци, които съм познавал". "Ракът не знае с кого си има работа. Прати го по дяволите, Джон!", написа Обама в социалната мрежа.

Маккейн е бивш военен пилот - ветеран от войната във Виетнам, чийто самолет бе свален над Северен Виетнам по време на бомбардировка над Ханой през 1967 г. и той прекара 7 г. във виетнамски плен. Раните от войната и досега оказват влияние върху физическите му възможности.

След като се уволни от ВВС през 1981 г., той започна политическа кариера. Беше два мандата член на Камарата на представителите, а от 1986 г. и досега е сенатор. Два пъти участваше в надпреварата за президент от Републиканската партия и бе съперник на бъдещия президент демократ Барак Обама в изборите през 2008 г. Известен е с консервативните си възгледи. В момента е председател на сенатската комисия по въоръжените сили.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Маккейн: САЩ губят войната в Афганистан

    „САЩ губят войната в Афганистан..“ Това заяви американският сенатор от Аризона Джон Маккейн, цитиран от CBS. В момента Маккейн е на пос ...
    10.07.2017
    2 152
    6
  • Маккейн: Путин е бандит и убиец - Май 2017

    „Руският външен министър Сергей Лавров няма работа в Овалния кабинет.“ Това заяви сенаторът от Аризона Джон Маккейн, цитиран от Fox News. ...
    22.05.2017
    4 068
    41
  • Какво иска Маккейн от Вучич?

    Малко, след като Сръбската избирателна комисия обяви победата на Александър Вучич в президентските избори в страната, към него заваляха поздравления о ...
    24.04.2017
    2 268
    11