Отидете към основна версия

750 1

Брюксел иска разследване на изборните нарушения в Русия

  • русия-
  • избори-
  • европейски парламент

Европейският парламент (ЕП) призова за нови свободни и честни избори в Русия и незабавно и пълно разследване на всички сигнали за измами и сплашване по време на вота на 4 декември, съобщи пресслужбата на институцията.

Резолюцията подчертава, че тромавата процедура за регистрация довела до изключването на няколко опозиционни партии и възпрепятства сериозно свободата на сдружаване, политическата конкуренция и плурализъм от самото начало.

Документът става факт в навечерието на планирата за 15 декември срещата на високо равнище ЕС-Русия.

Според евродепутатите провеждането на изборите показва, че Русия не спазва стандартите, установени от ОССЕ.

Парламентът иска незабавно и обстойно разследване на всички доклади за измама и сплашвания и за наказания на носещите отговорност.

Членовете на ЕП приветстваха демонстрациите в Русия като израз на волята на руския народ за повече демокрация и осъдиха действията на полицията по отношение на мирните демонстрации, съобщи пресслужбата на Европейския парламент.

По-рано този месец парламентарните избори бяха спечелени от управляващата партия "Единна Русия" на премиера Владимир Путин.

Резолюцията все пак подчертава значението на задълбочаването на енергийното партньорство с Русия и заявява повторно, че снабдяването с природни ресурси не трябва да се използва като политически инструмент.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини