Отидете към основна версия

1 855 2

Кения се запъти към следизборна гражданска война (СНИМКИ)

  • кения-
  • райла одинга-
  • ухуру кениата

Опозиционният водач Райла Одинга заяви, че на президентския вот е имало хакерска намеса, в резултат на която са били манипулирани резултатите

Снимки: БТА/АР

Протести с насилие избухнаха в кенийската столица Найроби и други градове, след като опозиционният водач Райла Одинга заяви, че на президентските избори е имало хакерска намеса, в резултат на която са били манипулирани резултатите, предаде Reuters.

Малко след изявлението на Одинга по телевизията разгневени протестиращи в бедняшките квартали на Найроби и бастиона на опозицията град Кисуму в Югозападна Кения подпалиха гуми, издигнаха барикади по улиците и влязоха в сблъсъци с полицията, заявиха очевидци.

В Найроби двама души били застреляни, след като се възползвали от протестите, за да крадат, каза началникът на полицията в града. В друга опозиционна крепост в окръг Кииси полицията застреляла един човек, след като открила огън по протестиращи, заяви полицейски командир.

Одинга отправи обвиненията си след обявяването на изборните резултати от повечето секции, според които президентът Ухуру Кениата има голяма преднина над опозиционния лидер.

Одинга публикува в Twitter резултатите от собственото си преброяване на гласовете. Според тях той печели с 8,1 милиона гласа срещу 7,2 милиона за Кениата.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини