12 Август, 2017 09:01 1 633 0

Надежда за мир в разбунтувалата се Кения

  • кения-
  • ухуру кениата-
  • райла одинга-
  • избори

Президентът Ухуру Кениата призова за спокойствие и национално единство 

Надежда за мир в разбунтувалата се Кения - 1
Снимки: БТА/АР

Президентът на Кения Ухуру Кениата протегна ръка към опозицията и призова за спокойствие и национално единство, след като беше обявен за победител на силно оспорваните президентски избори, съобщиха световните агенции.

Националната избирателна комисия на Кения обяви, че Кениата печели втори петгодишен мандат, след като според окончателните резултати той е получил 54.27 процента от гласовете, а съперникът му, опозиционният лидер Райла Одинга - 44,74 на сто.

Ние трябва да продължим да работим заедно за благото на нашия народ и за да запазим страната единна, заяви в обръщение към нацията 55-годишния Кениата след обявяването на резултатите, предаде АP.

Надежда за мир в разбунтувалата се Кения

Надежда за мир в разбунтувалата се Кения

Обръщайки се към опозицията, той каза, че протяга "приятелска ръка" на "нашия по-стар брат", 72-годишния Одинга, който оспорва резултатите от вота. Кения принадлежи на всички нас. Нека отхвърлим насилието, призова президентът.

Надежда за мир в разбунтувалата се Кения

В някои квартали на столицата Найроби и в градовете Накуру, Елдоре и Ниери привържениците на Кениата ликуваха, пееха и танцуваха по улиците, празнувайки победата. В други квартали на Найроби, бастиони на опозицията, както и в град Кисуму, обявяването на резултатите беше последвано от сцени на бунтове и насилие.

В квартал Кибера гневни привърженици на Одинга нападнаха и разграбиха магазини, принадлежащи на членове на етническата група кикую, от която е президентът Кениата. Полицията използва сълзотворен газ и стреля по протестиращите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА