1 Септември, 2017 15:53 1 119 2

Съдът реши: Изборите в Кения са недействителни

  • ухуру кениата-
  • кения-
  • райла одинга

В рамките на 60 дни ще се гласува отново

Съдът реши: Изборите в Кения са недействителни - 1
Снимка: БТА/АР

Кенийският върховен съд обяви за недействителна победата на президента Ухуру Кениата на президентските избори миналия месец и постанови в рамките на 60 дни да бъдат произведени нови, предаде Reuters.

"Това е исторически ден за кенийския народ, а в по-широк план и за хората в Африка", каза опозиционният кандидат Райла Одинга, който обжалва резултата от изборите.

"За пръв път в историята на демократизирането на Африка съд постановява избор на президент, станал с нередности, да бъде обявен за недействителен. Това решение е прецедент."

Шестчлен съдийски състав гласува да бъде удовлетворена жалбата на Одинга с 4 гласа "за" срещу 2 "против". Според Одинга резултатите от електронното гласуване са били хакнати и манипулирани в полза на Кениата, за когото бе обявено, че печели втори мандат с 54 процента.

Съдът реши: Изборите в Кения са недействителни

В решението на съда не се посочва Кениата или партията му да имат някаква вина.

Адвокатите на президента казаха, че решението е "силно политизирано", но заявиха, че ще го приемат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    7 1 Отговор
    С шепа сребърници краварите могат да разрушат държава, стига тя да е в криза и да има ресурс от корумпирано управление. :)
  • 2 Пенсионера

    3 0 Отговор
    Малиий , кво става бей? Ся ний след Кения ли сме вече. Дори там работи съдебната система???? А при нас са действителни и нормални избори, че дори са гарантирани за точния човек или партия. Ммъъъм