Отидете към основна версия

17 Август, 2017 22:16, обновена 17 Август, 2017 22:16 7 883 31

Терор в Барселона. Микробус се вряза в тълпа в центъра на града (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • барселона-
  • ван-
  • туристи

Полицията ликвидира заподозрян за нападението, вероятният наемател на буса е задържан

Снимки: БТА/АР

Ван се вряза в множество в историческия квартал "Лас Рамблас" в Барселона, съобщи Reuters.

Според радио Cadena Ser жертвите са 13, a ранените поне 50. Информация на вестник Pais посочва минимум 60 пострадали. По-късно каталунските власти потвърдиха информацията. Броят на загиналите със сигурност ще се увеличи. Сред тях има един белгийски гражданин, съобщиха от Министерството на външните работа на Белгия.

Властите определиха случилото се за терористична атака.

Центърът на Барселона е блокиран, а властите затвориха близките станции на метрото и жп гари. Полицията предупреждава да не се минава в района на площад "Каталуния".

Улица "Рамбла" е сред главните туристически места в центъра на Барселона със своите магазини и сергии. Пешеходците вървят по широка пешеходна алея в средата на улицата, а от двете й страни преминават коли.

Полицията в Барселона призова местните жители и туристите на града да използват социалните мрежи, за да информират своите близки, че са добре. Целта на призива е да се избегне претоварване на телефонните мрежи в критичния момент.

Испанският министър-председател Мариано Рахой заяви, че приоритет на властите към този момент е да окажат помощ на пострадалите. Премиерът заяви, че е в непрекъснат контакт с местните служби.

Каталунският премиер Карлес Пучдемон прекъсна ваканцията си и се връща в Барселона.

От МВнР съобщиха, че за момента нямат информация за пострадали българи. Всички български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки и познати, могат да го направят на дежурните телефони на посолството в Испания: 00 34 913 455 761; 00 34 913 456 651.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: