Last news in Fakti

18 Август, 2017 07:03 1 095 3

Рамо до рамо с Барселона

  • барселона-
  • тероризъм-
  • атентат-
  • ван
Рамо до рамо с Барселона - 1
Снимка: АР/БТА

Фаталното число 13 е броят на загиналите в поредния терористичен атентат в сърцето на Европа. Сред тях са един гражданин на Белгия и трима на ФРГ. Броят на ранените расте с всеки изминал час. Към полунощ той надхвърли 100 души, а тези в критично състояние са 15. Обичайно след всеки такъв терористичен акт световните лидери не остават безмълвни. Ето и реакциите на света.

Кралят на Испания Филип VI

„Тези убийци и престъпници няма да успеят да ни изплашат. Цяла Испания сега е в Барселона. „Лас Рамблас” ще бъде отново отворен за всички”.

Премиерът на Испания Мариано Рахой

„Терористите никога няма да победят обединения ни народ, който обича свободата, а не варварството”.

Доналд Труск – председател на Европейския Съвет

„Европа е рамо до рамо с Барселона. Мислите ни днес са с жертвите на нападението и всички онези, които то е засегнало. Ще окажем пълна подкрепа на Испания. Европейският Съюз е единен в борбата с тероризма”.

Антонио Таяни – председател на Европейския парламент

„Искрено съм солидарен с всички, които бяха засегнати от това нападение. Изразявам пълната поддръжка на властта. Европейският Съюз е единен в борбата с тероризма и защитата на мира”.

Себастиян Курц – председател на ОССЕ

„Терористичният атентат на оживена и известна улица в Барселона може да се окачестви като нападение на всички нас и нашия начин на живот. Целенасоченото нападение на мирни граждани е поредното доказателство, че виновните напълно пренебрегват човешкия живот. Тероризмът няма да успее”. Курц призова всички държави, членуващи в организацията, да не допускат да бъдат сплашвани със смърт и насилие. „Тази жестока и страхлива постъпка е нов опит да се всее страх в нашето общество. Вместо да реагираме така както искат терористите, ние всички заедно трябва да се борим с тероризма и насилствения екстремизъм”, допълва Курц.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО

„Осъждам ужасяващото нападение в Барселона. Ние, заедно с Испания, сме в борбата срещу тероризма”.

Доналд Тръмп – президент на САЩ

„САЩ осъждат терористичният атентат в испанския град Барселона и ще направят всичко необходимо, за да помогнат. Бъдете твърди и силни. Ние сме с вас!”, напиша президентът Тръмп в Twitter.

Рекс Тилърсън – държавен секретар на САЩ

„Ще продължим да следим ситуацията. Готови сме да помогнем на испанските полицейски власти, които се занимават с осигуряването на националната безопасност”.

Тереза Мей – министър-председател на Великобритания

„Мислите ми са с жертвите на ужасното нападение в Барселона и силите за сигурност, които реагираха светкавично на инцидента. Великобритания се изправя заедно с Испания срещу тероризма.

Ангела Меркел – канцлер на Германия

В телеграма до испанското правителство Меркел пише, че Германия чувства „в този тежък час тясната връзка с испанския народ”. „Ние сме дълбоко опечалени и с мислите си сме заедно с жертвите на този отвратителен терористичен акт”.

Зигмар Габриел – министър на външните работи на Германия

„Дълбоко съм шокиран от новините, които идват от Барселона. Изказваме нашите съболезнования на роднините и приятелите на загиналите. Ние сме заедно. Няма да се огънем пред тероризма. На него няма да му се отдаде да посее раздор помежду ни”.

Емануел Макрон – президент на Франция

„Изразявам солидарност и съболезнования от името на Франция във връзка с жертвите на трагичния терористичен атентат в Барселона. Оставаме единни и потвърждаваме своята решителност в борбата срещу тероризма”.

Анн Идалго – кмет на Париж (испанска по рождение)

„Парижани поддържат барселонци. Париж и Барселона са градове на любовта, щедростта и търпимостта”.

Бенямин Нетаняху – премиер на Израел

Нетаняху проведе в четвъртък вечерта в оперативния щаб на Министерството на външните работи видеосреща с работещи в Испания израелски дипломати във връзка със събитията в Барселона. След това той съобщи в профила си в Twitter, че за момента няма информация за пострадали граждани на Израел в терористичният атентат. Той също така изрази съболезнования на роднините на загиналите и пожела скорошно възстановяване на ранените.

Арабските държави

Също осъдиха рязко най-новата проява на тероризъм в Барселона. Египет изрази съболезнования на роднините на загиналите и заяви, че подобни действия „не могат да повлияят на решимостта на правителствата и народите да изкоренят тероризма, който цели дестабилизация на обстановката в света”. „Тероризмът и екстремистката идеология приканват към ненавист и унижение на човешкото достойнство, но победата няма да е за тях”. Египет призовава да се активизират усилията по приемането на сериозни и незабавни мерки за пълното ликвидиране на това явление по пътя на спиране финансирането на терористи.

Атаката в Барселона осъдиха също така Саудитска Арабия, Бахрейн, Кувейт, ОАЕ. Кралят на Йордания Абдула II изказа своята подкрепа на Испания и солидарността с испанския народ.

Антонио Гутериш – генерален секретар на ООН

„Надявам се, че виновните за това чудовищно насилие ще бъдат бързо изправени пред съд. ООН е солидарно с правителството на Испания в борбата му срещу тероризма и насилствения екстремизъм”.

Аржентина

е потресена от кървавия атентат в Барселона. „Категорично осъждаме тероризма във всичките му проявления и за пореден път се доказва необходимостта да се засили борбата против това бедствие”.

Мексико

не приема тероризма и го окачествява като неприемлив акт на насилие. „Мексико няма да приеме тероризма във всичките негови измерения и форми”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петко

    4 0 Отговор
    Лицемерие, лицемерие и пак лицемерие. Са да са фатат под ръка и да дефилират. Ама ако по това време ги подгони някой бус?... Кво праим , майка? А изходът от създалата се ситуация е толкова елементарен. Само "управляващият елит" да не бе толкова продажен и зависим.
  • 2 Порнопейски съюз

    3 0 Отговор
    А бе престанете с тези глупости: "Рамо до рамо, аз съм Шарли" и т.н.!
    Какво беше казал Дон Кихот: "Свободата, Санчо, е на върха на копието..." Не е казал е между две рамена или два тъпи статуса във фейсбук. Свободата не ще съжаления и съпричастност, свободата и мирът искат оръжие, което да ги гарантира...
  • 3 ИСЛЯМА Е ТЕРОРИЗЪМ

    0 0 Отговор
    Има ли още хора, които да вярват, че исляма е добра и мирна религия? Има ли още заблудени, които да вярват в това. Ето това е исляма, това е истинското му лице. Няма как да е мирен. Исляма е терор и нищо повече. Това са мюсюлманите. Какво заслужават такива изчадия, чиято единствена цел е да сеят смърт в цивилизованите страни ? Заслужават точно това, което са причинили на останалите без капка жал. ЗАЩО ВЕЧНО ХРИСТИЯНИТЕ ТРЯБВА ДА СА ТОЛЕРАНТНИ СПРЯМО ТЕЗИ ИСЛЯМСКИ ТЕРОРИСТИ ? ЗАЩО ВЕЧНО ХРИСТИЯНИТЕ ТРЯБВА ДА ПРОЯВЯВАТ РАЗБИРАНЕ СПРЯМО ТЯХ И ТЕХНИТЕ КУЛТУРНИ ОСОБЕНОСТИ ? КОГА МЮСЮЛМАНИТЕ ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С КОРЕННОТО НАСЕЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВИТЕ, КОИТО ГИ ПРИЕМАТ И КОГА ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА СПАЗВАТ ЗАКОНИТЕ НА СТРАНИТЕ ??? ОТГОВОРА Е НИКОГА. ТОГАВА, ЗА КАКВО СА НИ ТЕЗИ ??? ДА ВЪРШАТ АТЕНТАТ СЛЕД АТЕНТАТ И ДА УБИВАТ ХОРАТА, КОИТО ГИ ХРАНЯТ, ОБЛИЧАТ И ГРИЖАТ ЗА ТЯХ ЛИ ??? Е АЗ ОТКАЗВАМ ДА СЪМ ТОЛЕРАНТЕН И ЧОВЕЧЕН КЪМ ТЕЗИ ИСЛЯМСКИ ПРЕСТЪПНИЦИ. НЕНАВИЖДАМ ГИ ОТ ДЪНОТО НА ДУШАТА СИ ДА НЕ КАЖА НЯКОЯ ОЩЕ ПО-СИЛНА ДУМА. ВЕДНЪЖ ЗА ВИНАГИ ТРЯБВА ЯСНО И СИЛНО ДА СЕ КАЖЕ ИСЛЯМА Е ТЕРОРИЗЪМ, А МЮСЮЛМАНИТЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ. ТОВА НЕ ГО КАЗВАМ АЗ, ТОВА ГОВОРЯТ ФАКТИТЕ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ И НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГО ОСПОРИ. ИМА ЕДНА СТАРА БЪЛГАРСКА ПРИКАЗКА "КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ". ИМА И ОЩЕ ЕДНА СТАРА БЪЛГАРСКА ПРИКАЗКА "КОЙТО СЕЕ ВЕТРОВЕ ЩЕ ЖЪНЕ БУРИ". НЕКА МЮСЮЛМАНИТЕ САМИ СИ НАПРАВЯТ ИЗВОДИТЕ, НО СЕ СЪМНЯВАМ, ЧЕ СА СПОСОБНИ НА ТОВА ТОЕСТ ДА МИСЛЯТ.