Отидете към основна версия

15 735 30

Берлин: Идва нова Студена война

  • зигмар габриел-
  • студена война-
  • въоръжаване-
  • ангела меркел-
  • мартин шулц

Германският външен министър предупреди, че превъоръжаването създава заплахи

Снимки: БТА/АР

Германия е на фронтовата линия на нова Студена война и канцлера Ангела Меркел прави голяма грешка, като следва президента на САЩ Доналд Тръмп по пътя на превъоръжаването, заяви пред в. Bild германският външен министър Зигмар Габриел, цитиран от Reuters.

В отношенията си с Тръмп и руския президент Владимир Путин, Германия е изправена и на Изток, и на Запад пред съседи, които вярват "не в силата на правото, а правото на силния", заявява Габриел, според когото както Изтокът, така и Западът са във фаза на ядрено превъоръжаване.

Изборите в Германия са насрочени за следващия месец. Германската социалдемократическа партия (ГСДП), към която принадлежи Габриел, се стремят да се разграничат от коалиционните си партньори от партията на Меркел Християндемократически съюз (ХДС). Кампанията на ГСДП, насочена срещу социалното неравенство, не успя да породи ентусиазъм у избирателите, отбелязва Reuters.

Изказванията на Габриел са в подкрепа на думите на лидера на ГСДП и кандидат за канцлер Мартин Шулц. Тази седмица той отправи критики към плановете на Меркел за увеличаване на военните разходи и заяви, че би накарал САЩ да премахнат ядрените си оръжия от територията на Германия.
Меркел вярваше, че ще спечели благоразположението на Тръмп, ако увеличи военните разходи до 70 милиарда евро на година, заявява Габриел, окачествявайки този подход като сериозна грешка.

Германия и други страни членки на НАТО вече бяха обещали да повишат разходите си за отбрана до 2 на сто от БВП още преди Тръмп да бъде избран. Повечето от тях увеличиха разходите, но само някои достигат обявената цел, и Германия не е една от тях.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: