Last news in Fakti

4 Юли, 2017 12:42 3 771 14

Берлин: САЩ вече не са ни "приятел"

  • ангела меркел-
  • сащ-
  • германия-
  • доналд тръмп-
  • зигмар габриел

Управляващата десница в Германия отказа да нарича САЩ "приятел" в новата си предизборна програма 

Берлин: САЩ вече не са ни "приятел" - 1
Снимки: БТА/АР

Управляващите консерватори на германския канцлер Ангела Меркел се отказаха от термина "приятел", характеризирайки отношенията със САЩ. Това стана ясно след представената в Берлин предизборна програма на двете сестрински десни партии - ХДС и ХСС, предаде Reuters.

Преди 4 г. в общата програма на Християндемократическия съюз и баварския Християнсоциален съюз САЩ бяха представени като "най-важния приятел" на Германия извън Европа.

Програмата от предишните избори през 2013 г. представяше "приятелството" с Вашингтон като "крайъгълен камък на международните отношения на страната" и говореше за укрепването на трансатлантическите икономически връзки чрез отстраняване на търговските бариери.

И двете думи - "приятел" и "приятелство", липсват от новата редакция на програмата, озаглавена "За Германия, в която живеем добре и щастливо". С нея двете сестрински партии ще участват в парламентарните избори на 24 септември т.г.

Берлин: САЩ вече не са ни "приятел"

Вместо това САЩ сега са представени като "най-важния партньор" извън Европа. От ХДС все още не коментират промяната в терминологията.

Според Reuters тази промяна нагледно показва влошаването на отношенията между Берлин и Вашингтон след влизането на Тръмп в Белия дом през януари. Агенцията припомня думите на новия американски президент, че Меркел "руши" Германия, със своята миграционна политика, която той нарече "безумна".

Освен това той неведнъж се изказваше гневно за големия германския излишък в търговията със САЩ, обвиняваше Берлин и други европейски партньори, че дължат "огромни количества пари" на НАТО, и съвсем отблъсна западните си партньори със своето решение миналия месец да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата.

Берлин: САЩ вече не са ни "приятел"

Цитира се проучване на социологическия център "Пю" от миналата седмица, което констатира, че само 35% от германците сега гледат благосклонно на САЩ. При предишния президент Барак Обама положително отношение към задокеанския партньор имаха 57 на сто от гражданите на ФРГ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 соросоидииииии

    24 11 Отговор
    Аууууу лошо сороси-САЩ се разритват с Германия...А Китай и Русия засилват сътрудничеството...Кво праим сега???
  • 2 Просия

    9 4 Отговор
    Макар, че това което си описал няма да се случи...но дори и така да е, какво му е притеснителното ?
  • 3 tost

    14 8 Отговор
    От козяк очакват нови нареждания :)))
  • 4 Kcaniba

    11 5 Отговор
    Въхх родните либерасти са забили...
  • 5 кики

    7 17 Отговор
    не се обаждайте от коневръза ушанковци ....сменете фуража...
  • 6 ЪРП

    13 6 Отговор
    ДОСТА СИ Е ПРИТЕСНИТЕЛНО ТОВА КОЕТО ВЪРШИ ТРЪМП И СЪЩИСАНИТЕ ШИЗОФРЕНИЦИ !!!.......НЕ Е ИСТИНА ,ЧЕ НАЛЯ ОРЪЖИЯ ЗА 400 000 000 000 ДОЛАРА В ДЪЛБОКО ДЕМОКРАТИЧНАТА И ТАЧЕЩА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА ДЪРЖАВА - САУДИТСКА АРАБИЯ!!!!!!!!!??!!!!!
    ДЕЙСТВИЯТА МУ СА ВТРЕЩЯВАЩИ!!!........НЕ Е ИСТИНА ПРОСТО!!!!!!!!!
  • 7 no name no face no number

    14 5 Отговор
    Ейййй най-после опит за проглеждане. Браво и дано Шулц спечели!

    Коментиран от #9

  • 8 Нафарфорий

    13 3 Отговор
    е па логично дъртата мулти-култи лесбийка Меркел и гея Шулц срещу ТРЪМП, КОЙТО НЕ ЩЕ БЕЖАНЦИ, АКО КИЛЪРИ БЕШЕ СТАНАЛА ПРЕЗИДЕНТ ЩЕШЕ ДА СЕ ОЖЕНИ ЗА ОМА МЕРКЕЛ, НАЛИ РАЗРЕШИХА ЕДНОПОЛОВИТЕ БРАКОВЕ, А ПЪК БИЛЧО, ОБАНАНЧО И ЩНУРЦ ЩЯХА ДА СИ ПЪЛНЯТ КОЛЕКТИВНО РЕЗЕРВОАРИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!
    И да попитам къв е този код за коментарите с три букви Г, Ъ, З, още ми е смешно, явно по темата сгей браковете у немско!!!!!!!!!!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Kcaniba

    12 4 Отговор
    Адубрюутро!!!
    От 1945 мисля че не са приятел...
    Германия има чужда армия на земята си, и това се е смятало за приятелство!?!?

    Коментиран от #11, #13

  • 11 американски гении

    12 0 Отговор

    До коментар #10 от "Kcaniba":

    САЩ скоро няма да са "приятел" на никого.
  • 12 даката

    7 1 Отговор
    защото тръмп им каза истината.с безумната си политика вкараха половин африка в европа
  • 13 боцко

    13 5 Отговор

    До коментар #10 от "Kcaniba":

    Защо бе ,на българската земя каква армия има!Руски бази в България никога не е имало ,ама фащовските се роят.България е окупирана страна!

    Коментиран от #14

  • 14 боцкай се

    2 8 Отговор

    До коментар #13 от "боцко":

    ..по редовно,иначе си личи като пропуснеш. Какви чужди бази и каква окупация сънуваш , даже Болния Уили вече не бълнува такива небивалици!
Новини по държави: