Отидете към основна версия

5 596 12

Печална статистика: В Истанбул убиват най-много жени

  • истанбул-
  • турция-
  • убийство-
  • жени

Само през последните две години броят на убийствата се е увеличил двойно

Снимка: БТА/АР

По данни на правозащитните органи в Турция от 2010 г. досега 377 жени са били убити, докато са в процес на развод или живеят отделно от съпрузите си. С всяка изминала година убийствата на жени в южната ни съседка се увеличават вместо да намаляват и са надхвърлили 900 души. Само през последните две години броят на убийствата на жени се е увеличил двойно.

От 2015 г. насам в Истанбул са извършени 248 убийства на жени, като от миналата година и първите 7 месеца на тази година числото им се е увеличило двойно. Мегаполисът е на първо място в тази ужасяваща статистика. Следват Анкара със 105, Адана - 101, Измир - 135 и други.

233 жени се поискали от властите защита срещу насилието, на което са били подложени от страна на съпрузите си, но властите са им отказали и поради това те са били убити.

Според правозащитните институции с всяка изминала година убийствата на жени в Турция се увеличават, вместо да намаляват.

Причината според тях е в законодателството, където наказанията за тези престъпления са силно намалени. Драстично са увеличени случаите, в които убийците или насилниците на жени получавали оправдателни присъди в съда, защото "показвали добро поведение в затвора" и били пускани на свобода след сравнително кратък престой в затвора.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Луд женски въргал на летище

    Две жени се биха на летище в Нюкасъл, съобщи „Дейли Мейл“. Смята се, че скандалът между двете е започнал още по време на полета, който ...
    05.09.2017
    9 429
    9
Новини по държави: