Отидете към основна версия

2 912 27

Вежливост или безсилие?

  • алексей зотев-
  • сащ-
  • русия-
  • консулство-
  • сан франциско

Направете така, че нашите западни "партньори" да си спомнят старата мъдрост - който сее ветрове, жъне бури, пише руският журналист Алексей Зотев

Снимки: БТА/АР

Втори ден внимателно наблюдавам ситуацията, която възникна около дипломатическата собственост на Русия в САЩ, пише руският журналист Алексей Зотев. Става въпрос за ситуацията, в хода на която на 2 септември властите на САЩ завладяха зданията на Генералното консулство на Русия в Сан Франциско и Търговското представителство във Вашингтон, които са руска собственост и са с дипломатически имунитет.

Честно казано на мен са ми интересни не толкова алгоритъмът на действията на американските спецслужби и хронологията на развитие на събитията, колкото реакцията на официална Москва на това демонстративно и публично унижение на Русия в очите на международната общественост.

Разбира се, последваха заявления за нарушения на международното право. Напомниха за статуса на дипломатическата собственост, която е неприкосновена. Официалният представител на МВнР Мария Захарова изкоментира ситуацията, като я нарече "адска клоунада, тъпа, незаконна и безсмислена". Коментирайки опитите на сътрудниците на ФБР да счупят ключалките и да разбият вратите, Захарова отбеляза, че ние "сме вежливи хора- сами ще отворим".

И това е всичко? Само така можем да отговорим на наглото и цинично завладяване на руската дипломатическа собственост? Никакви ответни действия? Никакви контрамерки? В мен се създава впечатлението, че действащата власт прикрива зад понятията "вежливост" и "премерена позиция" своето безсилие, смята Зотев.

Защо още не са обърнати с хастара навън американските дипломатически мисии? Защо преспокойно работят американските корпорации, които преференциално съществуват в Русия, контролирайки до 80% от някои отрасли на промишлеността и предприемачеството? Защо Русия не ги изхвърля, принуждавайки по този начин американските данъкоплатци да зададат неудобните въпроси на американските власти, провокирали със своите действия подобна реакция на официална Москва, пита Зотев в коментара си.

А може и другояче. Кажете в прав текст, че не сме в състояние да обтягаме отношенията си със САЩ, тъй като в Русия има много силен икономическо-политически блок, който е интегриран във всички нива на властта и активно противодейства на всеки опит на Кремъл да се противопостави на Америка за всичко, което касае непосредствените интереси на Русия. Честно и разбираемо.

Но вместо това чуваме, че служителите на ФБР, ангажирани с обиска на Търговското представителство са били засрамени, че трябва да участват в това мероприятие. Не ми пука за служителите на ФБР. Мен ме е срам от това, което се случва. Мен, гражданинът на Русия. И мисля че не съм сам в това, твърди журналистът.

Знаете ли защо населението на Северна Корея поддържа своето ръководство, независимо от това, че адекватността на някои ръководители на страната предизвиква сериозни съмнения? Защото властите на КНДР не демонстрират безсилие по въпроса за противопоставянето със САЩ, прикривайки го с банална вежливост. След като САЩ заявиха готовност да разгърнат военна кампания против Северна Корея, ръководството на КНДР нареди на военните да разработят операция за унищожаването на редица американски военни обекти. Резултатът: три милиона граждани подадоха молба за встъпване в редовете на редовната армия. Те вярват в своите ръководители, поддържат тяхната позиция, готови са да умрат за своите убеждения.

Ако вие, властимащите, искате населението на Русия да ви поддържа в противопоставянето със Запада, което несъмнено е важно за съдбата на страната, изработете колкото може по-устойчива позиция, която да е разбираема и като следствие ще получите подкрепата на по-голямата част от населението. Ние не искаме сто години да показвате вашата прословута вежливост, искаме всички враждебни действия спрямо Русия да бъдат пресичани твърдо и демонстративно. Направете така, че нашите западни "партньори" да си спомнят старата мъдрост- който сее ветрове, жъне бури. И тогава ще ви подкрепим. Повечето от нас, завършва коментара си Алексей Зотев.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания