Last news in Fakti

4 Септември, 2017 11:25 2 897 27

Вежливост или безсилие?

  • алексей зотев-
  • сащ-
  • русия-
  • консулство-
  • сан франциско

Направете така, че нашите западни "партньори" да си спомнят старата мъдрост - който сее ветрове, жъне бури, пише руският журналист Алексей Зотев

Вежливост или безсилие? - 1
Снимки: БТА/АР

Втори ден внимателно наблюдавам ситуацията, която възникна около дипломатическата собственост на Русия в САЩ, пише руският журналист Алексей Зотев. Става въпрос за ситуацията, в хода на която на 2 септември властите на САЩ завладяха зданията на Генералното консулство на Русия в Сан Франциско и Търговското представителство във Вашингтон, които са руска собственост и са с дипломатически имунитет.

Честно казано на мен са ми интересни не толкова алгоритъмът на действията на американските спецслужби и хронологията на развитие на събитията, колкото реакцията на официална Москва на това демонстративно и публично унижение на Русия в очите на международната общественост.

Разбира се, последваха заявления за нарушения на международното право. Напомниха за статуса на дипломатическата собственост, която е неприкосновена. Официалният представител на МВнР Мария Захарова изкоментира ситуацията, като я нарече "адска клоунада, тъпа, незаконна и безсмислена". Коментирайки опитите на сътрудниците на ФБР да счупят ключалките и да разбият вратите, Захарова отбеляза, че ние "сме вежливи хора- сами ще отворим".

И това е всичко? Само така можем да отговорим на наглото и цинично завладяване на руската дипломатическа собственост? Никакви ответни действия? Никакви контрамерки? В мен се създава впечатлението, че действащата власт прикрива зад понятията "вежливост" и "премерена позиция" своето безсилие, смята Зотев.

Вежливост или безсилие?

Защо още не са обърнати с хастара навън американските дипломатически мисии? Защо преспокойно работят американските корпорации, които преференциално съществуват в Русия, контролирайки до 80% от някои отрасли на промишлеността и предприемачеството? Защо Русия не ги изхвърля, принуждавайки по този начин американските данъкоплатци да зададат неудобните въпроси на американските власти, провокирали със своите действия подобна реакция на официална Москва, пита Зотев в коментара си.

А може и другояче. Кажете в прав текст, че не сме в състояние да обтягаме отношенията си със САЩ, тъй като в Русия има много силен икономическо-политически блок, който е интегриран във всички нива на властта и активно противодейства на всеки опит на Кремъл да се противопостави на Америка за всичко, което касае непосредствените интереси на Русия. Честно и разбираемо.

Но вместо това чуваме, че служителите на ФБР, ангажирани с обиска на Търговското представителство са били засрамени, че трябва да участват в това мероприятие. Не ми пука за служителите на ФБР. Мен ме е срам от това, което се случва. Мен, гражданинът на Русия. И мисля че не съм сам в това, твърди журналистът.

Знаете ли защо населението на Северна Корея поддържа своето ръководство, независимо от това, че адекватността на някои ръководители на страната предизвиква сериозни съмнения? Защото властите на КНДР не демонстрират безсилие по въпроса за противопоставянето със САЩ, прикривайки го с банална вежливост. След като САЩ заявиха готовност да разгърнат военна кампания против Северна Корея, ръководството на КНДР нареди на военните да разработят операция за унищожаването на редица американски военни обекти. Резултатът: три милиона граждани подадоха молба за встъпване в редовете на редовната армия. Те вярват в своите ръководители, поддържат тяхната позиция, готови са да умрат за своите убеждения.

Ако вие, властимащите, искате населението на Русия да ви поддържа в противопоставянето със Запада, което несъмнено е важно за съдбата на страната, изработете колкото може по-устойчива позиция, която да е разбираема и като следствие ще получите подкрепата на по-голямата част от населението. Ние не искаме сто години да показвате вашата прословута вежливост, искаме всички враждебни действия спрямо Русия да бъдат пресичани твърдо и демонстративно. Направете така, че нашите западни "партньори" да си спомнят старата мъдрост- който сее ветрове, жъне бури. И тогава ще ви подкрепим. Повечето от нас, завършва коментара си Алексей Зотев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СССР

    18 40 Отговор
    Спокойно другари - нашия велик вожд не е безсилен и ще предприеме спешни контра-санкции ! Ще спре износа към САЩ на бояришник , матрьошки и проститутки - и Лада и Москвич също! Така ще постави американците на колене ! Наздраве другари - края е близо !
  • 2 не и другата буза

    26 13 Отговор
    Абсолютно е прав !!!
  • 3 000000

    32 6 Отговор
    споко бе др.журналист , ще последва поредната конфискация на американско имущество в Русия и поредните лазения и психотормоз на американпски дипломати и търг.представители които досегадесетки пъти са били обливани в повърни и диарийни изпражения.Човек да не е на мястото на досегаштниге америкнанки дипломати в РУСИЯ -днес всичките са в санаториуми за лечения.
  • 4 Kcaniba

    10 35 Отговор
    Империята на злото е на колене!
  • 5 Лафчи

    38 8 Отговор
    Когато Обама изгони руските дипломати преди Коледа, Путин покани американските с техните семейства в Кремъл, помните ли? После изчака Тръмп да встъпи в длъжност и да промени статуквото. Тръмп не направи нищо и Путин изгони реципрочната бройка. САЩ изпростяха с тези си действия, контрамерки със сигурност ще има, но какви ще са, оня дребния си знае.

    Коментиран от #10

  • 6 Хохи

    32 8 Отговор
    Путин се доказва всеки ден че е номер едно политик.
  • 7 панов

    8 22 Отговор
    защото ,рашистки журналисте,на цялата ви прогнила паразитна плутокрация награбените пари са в западни банки.

    Коментиран от #9

  • 8 кирил

    7 29 Отговор
    русия все още може да води преговори за условията на капитулацията си.капитулация с путин,капитулация без путин и капитулация.след 180 дни остава само безусловна капитулация

    Коментиран от #13

  • 9 михо

    9 16 Отговор

    До коментар #7 от "панов":

    някакъв си виолончелист се изцепи с 2 милиарда само в една панамска офшорка.представям си кремълските политици колко са крали
  • 10 empire strikes back

    28 6 Отговор

    До коментар #5 от "Лафчи":

    +1
    Много си прав! Ситуацията в която се намират САЩ и Русия наподобява игра на шах за успеха на която са нужни - цялостна стратегия, добра тактическа подготовка, аналитична и бърза мисъл, предугаждане ходовете на противника, търпение и изчакване в определени моменти, изненадващи и нестандартни действия когато са удачни. Всичко това прави Путин, води много умело партията шах и неслучайно резултатите са налице, САЩ са тотално объркани и в безсилието си правят грешни ходове, някои от които са направо смешни и дори жалки за "супердържавата", която претендират че са. Бавно и сигурно потъват все повече в блатото и скоро ще дойде момент в който няма да има измъкване оттам. Така наречените им "съюзници" няма да им помогнат в този момент защото това ще означава и те да потънат с тях. Всъщност САЩ отдавна са омръзнали на всички и дори повечето държави с които са партньори(а всъщност имат васални отношения, както при нас)изобщо няма да си мръднат пръста за тях а ще се радват че са се отървали от окупацията им. Докато на руска страна в момента е Китай със своята огромна икономическа и военна мощ, както и някои държави от бившите съветски републики, освен това Иран, Сирия, в Ирак е нужен просто един преврат за сваляне на марионетното правителство и страната с кеф ще изгони американците, с Турция нещата са много неясни. Тъй че Русия може много повече да разчита на своите съюзници отколкото САЩ, а в един сериозен конфликт това е много важно. А отговорът на поредните аме
  • 11 Пеньо

    9 24 Отговор
    Другарят Зотоев за малко да ме разплаче със жалкият си вой. Другарят Зотоев пропуска обаче, да спомене, че малкият орк отдавна води подмолна, хибридна война с всички цивилизовани държави, ползвайки услугите на Уики Лийкс и Сноудън. Да не говорим за нападенията над Украйна и Грузия и откъсвайки части от тях и непрестанните претенции и заплахи към съседите. Предполагам, че оркът се е надявал това да му се размине. Другарят Зотоев съвсем нагази в ...блатото давайки умопомрачителни примери от Северна Корея, която без руска и китайска помощ ще фалира след седмица! Вместо да бълват купища простотии, да седнат и да преговарят по мъжки. Но визирайки индивидите начело на двете държави, това ще е труден процес.

    Коментиран от #12

  • 12 empire strikes back

    26 5 Отговор

    До коментар #11 от "Пеньо":

    прав си, преговорите по мъжки стават с МЪЖЕ, а такива има в Русия, ама не и в САЩ(там са на мода и уважение хомо и транссексуалните) тъй че нещата са ясни, ще се мерят пишките, и на дължина и на дебелина и на твърдост. Ама много ме кефи как галено и умилително, почти нежно наричаш Путя "малкия орк", айде сега бъди "мъж" и си признай че тайно искаш да се гушнеш с него. Няма нищо срамно, пред любовта не бива да има граници, нали така ни учат наште евроатлантически "приятели".
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Kcaniba

    19 7 Отговор
    Русия уж беше изолирана, уж Путин нямало да бъде желан никъде, какнен никъде, уж Русия беше на колене...
    А ето че империята на злото е на колене и властта на Дони е под въпрос!!!
  • 15 юрист

    8 17 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: ? Защо преспокойно работят американските корпорации, които преференциално съществуват в Русия, контролирайки до 80% от някои отрасли на промишлеността и предприемачеството?...“ Защото НЯМАТЕ СТРАТЕГИЧЕСКИ ТЕХНОЛОГИИ, с които дори да извадите от недрата на собствената си територия природните й богатства, и вместо да си развивате СОБСТВЕНАТА ИКОНОМИКА, МИСЛИТЕ САМО ЗА ВОЙНА И КОЯ СЪСЕДНА ДЪРЖАВА ДА ОКУПИРАТЕ И АНЕКСИРАТЕ НЕЗАКОННО- за това! Седнете си на задниците, ДАЙТЕ ПЪТ на младите си умове- ако в русия са останали такива- и нека те да създават ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНИ МАШИНИ ЗА ПРОМИШЛЕНОСТТА И ИКОНОМИКАТА, А НЕ ОРЪЖИЯ, ОТКАЖЕТЕ СЕ ОТ ВОЕННИТЕ АГРЕСИИ И ОТ ЗАПЛАХИТЕ СИ КЪМ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ОТ НАТО и тогава никой няма копче да ви каже! НА МЕН ПЪК МИ ХАРЕСВА РУСИЯ ДА Е ПУБЛИЧНО УНИЖЕНА, ЗАЩОТО СИ СПОМНЯМ КАК РУСКАТА ДЪРЖАВНА ФИРМА ГАЗПРОМ УНИЖИ БЪЛГАРИЯ, КАТО РАЗПРОСТРАНИ В ЦЯЛ СВЯТ ИНФОТО, ЧЕ СМЕ БИЛИ НЕКОРЕКТЕН ПЛАТЕЦ НА РУСКИ ПРИРОДЕН ГАЗ, САМО ДЕТО НЕ СМЕ БИЛИ ЗАКЪСНЕЛИ И С 1 СЕКУНДА ПРИ ПЛАЩАНИЯТА НА РУСКИЯ ГАЗ И ГАЗПРОМ НЕ ИЗВАДИ НИТО ЕДИН ДОКУМЕНТ, С КОЙТО ДА ДОКАЖЕ ТВЪРДЕНИЯТА СИ ЗА БЪЛГАРИЯ И ЗАЩО НИ СЧИТА ЗА НЕКОРЕКТЕН БИЗНЕС ПАРТНЬОР! НЕКА СЕГА РУСИЯ ДА Е В СЪЩОТО ПОЛОЖЕНИЕ- ПАДА ВИ СЕ- ЗАРАДИ КЛЕВЕТИТЕ ВИ КЪМ БЪЛГАРИЯ!
  • 16 юрист

    6 8 Отговор
    Нека сега на русия да й се върне монетата с УНИЖЕНИЕТО Й ПРЕД ЦЯЛ СВЯТ, заради тази руска клевета -"Газпром" очаква България да спре да плаща редовно за газ и петрол Дневник, 10:30, 15 мар 2016 България е посочена от "Газпром" като един от проблемните клиенти на руската компания в Европа, които може да забавят плащания за доставени газ, петрол и горива или изобщо да не платят за тях. Това се твърди в документацията за предстояща емисия еврооблигации на енергийния гигант, цитирана от московския делови всекидневник "Ведомости".Другите три споменати страни са Сърбия, Македония и Гърция. Засега от "Газпром" не са коментирали защо тези държави са посочени в проспекта като изключение от останалите европейски клиенти, които имат висок кредитен рейтинг и са редовни платци.НЯМА И ПРЕЦЕДЕНТ КОМПАНИЯТА ДА Е СЪОБЩАВАЛА БЪЛГАРИЯ И ГЪРЦИЯ ДА СА БАВИЛИ ПЛАЩАНИЯТА СИ, посочва "Ведомости".... http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/15/2723287_gazprom_ochakva_bulgariia_da_spre_da_plashta_redovno/?ref=id КАКВОТО НАДРОБИХТЕ НА БЪЛГАРИЯ РУСНАЦИ, СЕГА ВИЕ ВКУСЕТЕ ОТ НЕГО! ДА ВИ Е СЛАДКО!
  • 17 Барчо

    16 3 Отговор
    Интересна статия и виждане на журналиста. Само че виждането е на журналист, който изповядва извършването на популярни действие, а не на политик. Тези простотии, които краварите правят, явно искат да хлъзнат руснаците да извършат груба грешка. И така медиите тук непрекъснато изопачават всичко, което се случва, включително и с дипломатическите проблеми между американците и руснаците. Всеки иска ответния удар да бъде рязко, изведнъж и на момента. Това при руснаците няма как да се получи. Има кой да анализира ситуацията и да измисли най-тежкия възможен отговор. Защото да помолиш да си отидат 570 американски дипломати срещу 35 изгонени руски без да извършиш своеволие е изкуство. Така дипломатите стават равен брой. При изгонването на 35те руснаци те бяха обявени за персона нон грата, като закриват и сградите, без да приемат други 35 дипломати на тяхно място. Американците не само изгонват тези 35, а направо съкращават бройките. И то за срок от 48 часа. Това и Хитлер не е правил с чужди дипломати.
    Краварите показват мускули на простаци само по дипломатите. Иначе като видят червената звезда на пилотката някъде, започват да търсят най-близкия храст.
  • 18 Kcaniba

    4 12 Отговор
    Браво!На зло куче , зъл прът! Империята на злото е на колене!

    Коментиран от #19

  • 19 Kcaniba

    4 6 Отговор

    До коментар #18 от "Kcaniba":

    Серьоха, не бъди зло куче, не лай с украински акцент!
    Империята на злото е на колене - факт!!!

    Коментиран от #24

  • 20 факушанки

    11 9 Отговор
    Какво ми дреме за тъпото ти мнение бе ушанко Зотев? Между другото толкова многословни глупости и нито дума за факта, че през юли Русия нареди САЩ да изтеглят 755 дипломатически служители от страната.

    Коментиран от #25

  • 21 Kcaniba

    4 6 Отговор
    Империята на злото е на командно дишане!
  • 22 име

    3 1 Отговор
    отговорът не е прост. КНДР не е Русия.Русия е една от петте в съвета за сигурност,мощна военно и огромна ,и има големи отговорности . от тук нататък следва късане на отношенията и война . кой иска война????
  • 23 simonm

    2 4 Отговор
    СССР ожъна една буря,сега Путин се навел да ожъне
  • 24 Барчо

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Kcaniba":

    Те вече не лаят, а грухтят и квичат. Американците са и дали най-съвременното оръжие - бойни глигани.
  • 25 факуса

    3 3 Отговор

    До коментар #20 от "факушанки":

    Това беше отговор на зададен въпрос от Обамчо с изгонените 35 руски. Путин достатъчно изчака Пръмпозо да поправи грешката на афро американеца. Като видя, че няма палячото няма власт и воля за това, а се задълбочи, реши да възстанови правдата. И тези 755 не са посочени поименно, както руските. Със заминаването на тези бройки, посланици и обслужващите персонали на двете държави стават равни на брой. Разбра ли? Понял? Верщейн? Чат ли си?
    И с глупостта си афро американеца и в последствие шоу мена от белио дом лишиха страната си от 755 човека, които бяха в повече и съвсем не са били само шофьори, чистачи, готвачи и т.н., а разузнавачи. Сега простотията ескалира и ще има отново нещо оригинално, а не банално. 35 дали е равно или по-голямо от 755??? Ако разбираш от елементарна математика, ще разбереш в края на краищата кой кого е прекарал.
  • 26 Шахмат

    1 2 Отговор
    Путин им го каза много добре: "Тези действия (изгонването на дипломатите) са предприети от хора в Държавния департамент, които бъркат Австрия с Австралия"...

    Коментиран от #27

  • 27 Брути

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Шахмат":

    Операция "Тръмп" се сгромоляса и ще затрупа и Тръмп и Путин. А колкото до автора на статията, той е с точно толкова промит мозък, колкото и трите милиона севрнокорейски "доброволци" готови да воюват срещу човечеството. Тилърсън "да се върнел към пътя на сътрудничеството".. С кого? С кгб? Ами ако той е бил сътрудник на ЦРУ когато Путин го е кичил с медала!?... Ядовете на путинкино с САЩ и Запада са тепърва. Следва свалянето на пропутинските режими в ЕС и НАТО и още по гадни контри на руските бедняшки чалъми. И Ердоган е един от тези които ще бъдат изритани. Гледайте какво ще става в следващите месеци. Ще падат империи, ще лятят глави на правослямски императори.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания