Отидете към основна версия

3 125 6

Библейска суша на Пиренеите (СНИМКИ)

  • португалия-
  • суша-
  • пиринейски полуостров-
  • язовир

Португалия се сблъсква с най-тежката суша от 20 години

Снимки: БТА/АР

Докато части от САЩ и Карибите са наводнени от силните урагани, сушата затяга хватката си над обширни райони от Португалия, предаде BBC.

Над 80 на сто от страната по официални данни изпитва тежка или екстремна суша - най-тежките условия в Португалия за последните 20 години.

Огромният язовир Пего ду Алтар изглежда като изоставена каменоломна и съдържа само 11% от водата, за която е предназначен. Някога огромното езеро, където хората са идвали да плуват, да карат лодка и да ловят риба, се е свило до ивица вода, обградена от напукана земя - все по-честа гледка в Южна Португалия.

Правителството в Лисабон е създало комисия, която да следи сушата. Основният приоритет е да се гарантира наличието на достатъчно питейна вода. Това може да доведе до забрана на напояването на селкостопански земи, за което се употребяват 80 на сто от водата в региона.

Селскостопанските работници обаче се оплакват от пресъхналите пасища и съхнещите посеви, а животновъдите искат вода за добитъка си. Енергийните компании искат вода, която да задвижва водноелектрическите централи.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Мароко се моли за дъжд

    Джамиите в Мароко ще проведат молитви за дъжд, съобщава Reuters, позовавайки се на кралски указ на Мохамед Шести. Северноафриканската страна, която ...
    24.11.2017
    1 566
    4
  • Лисабон поиска помощ от Европа заради пожарите

    Повече от 3000 пожарникари продължават битката с горските пожари в Португалия, след като страната поиска помощ от ЕС, за да потуши пламъците, които за ...
    13.08.2017
    917
    0
Новини по държави: