Отидете към основна версия

1 274 4

Анкара: ФЕТО командва американската съдебната система

  • фетхуллах гюлен-
  • фето-
  • анкара-
  • турция-
  • преврат
Снимки: БТА/АР

Съдебната система на САЩ се намира под влиянието на организацията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, която стои зад опита за преврат в южната ни съседка от юли 2016 г. Това заяви турският вицепремиер Бекир Боздаг, цитиран от ТАСС.

"Американската съдебна система се намира под влиянието на ФЕТО. Делото срещу Зараб има политически мотиви. Ако във вашата страна се спазва законът, то тогава трябва да имате доказателства за неговата вина", подчерта той.

Американските власти задържаха през март 2016 г. в Маями Зараб по обвинения в организиране на незаконна схема за прехвъляне на парични средства на иранското правителство в нарушение на наложените от Вашингтон санкции по отношение на Техеран.

Преди седмици прокуратурата на САЩ привлече под отговорност в същото разследване и бивш министър на икономиката на южната ни съседка и бивш управител на турска държавна банка.

Правителството в Анкара обвинява Гюлен за организирането на опита за преврат миналата година и настоява САЩ да го екстрадират в родината.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: