Отидете към основна версия

19 406 67

Напрежение между Турция и Ирак! Турците струпаха войска

  • турция-
  • ирак-
  • учение-
  • войска-
  • напрежение-
  • референдум-
  • кюрдистан

Турция остро се противопоставя на предстоящия референдум

Турските въоръжени сили предприеха военни учения на турско-иракската граница – само дни преди предстоящия референдум за независимост на Иракски Кюрдистан, съобщи „Хюриет дейли нюз“.

Турската армия ще проведе военните маневри близо до граничния пункт „Ибрахим Халил“ на границата между двете страни. Въоръжените сили обявиха, че ученията са част от антитерористичните операции в граничния регион.

Министър-председателят на южната ни съседка Бинали Йълдъръм заяви, че референдумът за независимост на Иракски Кюрдистан застрашава националната сигурност на Турция.

Парламентът на автономния иракски регион даде зелена светлина за произвеждане на референдум за независимост, пренебрегвайки съпротивата на властите в Ирак, на Иран и Турция, както и опасенията на САЩ и западните държави, че гласуването ще доведе до нови конфликти в региона.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Анкара и Багдад споделят еднакво мнение относно референдума за независимост, който по думите му ще доведе до разделение в страната.

Иракски Кюрдистан е автономна област в състава на Ирак, която е с преобладаващо кюрдско население. Управлява се от регионално правителство, но статутът на областта не е независим.

Референдумът ще се проведе на 25 септември. Гласовете „за“ независимост няма да доведат до мигновен ефект, защото допитването няма правна основа. Кюрдските власти обаче ще го използват, за да окажат натиск над централното правителство на масата за преговори.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: