23 Септември, 2017 16:28 3 923 31

Наближава ли бурята? Турция изпрати още войници към Ирак

  • кюрдистан-
  • турция-
  • референдум-
  • учение-
  • танкове-
  • буря-
  • ирак-
  • кюрди-
  • войници

Турция струпва войска близо до иракската граница

Турските въоръжени сили продължават с военните маневри близо до границата си с Ирак. След дни там ще се проведе референдум за независимост на Иракски Кюрдистан, на който Анкара остро се противопоставя.

Преди дни турската армия струпа военни и танкове близо до граничния пункт „Ибрахим Халил“ на границата между двете страни. Въоръжените сили обявиха, че ученията са част от антитерористична подготовка.

„Дейли Сабах“ съобщи, че вече е в ход „втората фаза“ на ученията. Към района бяха изпратени още военнослужещи. Военните не предоставиха повече детайли.

Лидерът на иракските кюрди Масуд Барзани заяви, че референдумът ще се проведе – въпреки съпротивата от Турция, Иран, САЩ и властите в Багдад.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Анкара и Багдад споделят еднакво мнение относно референдума за независимост, който по думите му ще доведе до разделение в страната.

Междувременно стана ясно, че иракските кюрди, живеещи в чужбина, са започнали да гласуват за референдума за независимост по електронен път.

За дестабилизиращ ефект на референдума предупреди ООН, а САЩ заявиха, че той може да предизвика вълнения в региона и да отклони вниманието от продължаващата военна кампания срещу джихадистите от „Ислямска държава“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    34 7 Отговор
    Американци им спретват едно азиатско Косово на коомшито!!
    Играта става дебела!!
    Ако бяха махнали султанчнто с преврата, америкосите, и сложили да речем, пожарникар.....
    Щеше да има почти безкръвен Кюрдистан.
    Сега комшито купува руски ракети...
    10 пъти ходи султанчето на килимчето при Императора тази година!!!
    Та каво беше то, колективна безопасност на нато...
    И монитопаси с още 2 мармота завиват шоколада в станьол....
  • 2 гостенче

    19 10 Отговор
    Нещата придобиват опасно развитие. Турция ще загуби територия, поради което ще се опита да компенсира с територия от Бг. Бай Хой да стяга калеврите и да отива в Брюксел да моли за войски на НАТО откъм югоизток.

    Коментиран от #5, #7

  • 3 Бесен Язовец

    32 6 Отговор
    Отново ще умират хора заради американската политика докога? Кървавата Пролет продължава вече 15г.
  • 4 Опа ХОП

    18 4 Отговор
    Ще има голяяяма държава, някои виждат това. Ще има голяма пушилка , и веднъж за винаги ще се реши близкоизточният проблем.
    Айде на здраве
    Ще бъде много интересно, гаранция.
  • 5 Скорпион29

    18 5 Отговор

    До коментар #2 от "гостенче":

    Ако това стане Бай Хой няма да ходи никъде щото ще виси на някой стълб а соросите да месят баница и приведени ще ходят до Москва да търсят помощ.
  • 6 Густо Майна

    16 8 Отговор
    Мдаа, интересно се заформя. Не без причина кюрдите ги боли фара, кой какво мисли за делото им! Кюрдите са въоръжени, а и със стабилна бойна подготовка в последните 5-6 години! Редовният аскер на султана май ще хапва пилаф при Аллах... Мдааа!

    Коментиран от #21

  • 7 Osman

    22 10 Отговор

    До коментар #2 от "гостенче":

    Не говори глупости. Турция няма да загуби територия а дори ще я увеличи като присъедини Керкук и Мосул. Има доста договори между Турция и Ирак , също и Лозанския договор според който при разпадане на територията на Ирак , Турция е в правото си да завземе тези области. Кюрдите са малцинство там
  • 8 ГЕРО

    23 2 Отговор
    Наистина ще бъде напечено, русия, турция , иран , ирак са против. Израел , кюрдите и задкулисно америка са от другата страна на бариерата. Голямата патаклама ще се състои ,няма две мнения по този въпрос.
  • 9 123

    20 3 Отговор
    Та значи косово и кюрдистан може Донбас и Крим не може егати двойните стандарти хамерикански
  • 10 Хасан

    4 17 Отговор
    То не е така...Всяка страна има договор за учредяване..Югославия беше федерация..демек много държави..ако не искат заедно се разделят....Косова ,Босна е така...Крим не е автономия ами е част от друга държава и е окупирана и присъидинена в разрез с международните норми...а Иракски Кюрдистан е автономия на Ирак...абе това е като домино

    Коментиран от #11, #12, #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ибрахим

    9 5 Отговор

    До коментар #10 от "Хасан":

    алах да даде дълги години живот на ердоган.колкото по дълго управлява толкова по слаба става турция.

    Коментиран от #13, #17, #19

  • 13 Kcaniba

    6 9 Отговор

    До коментар #12 от "ибрахим":

    Алах на Турция ли е Визирин, На Пакистан, или на Саудитска Арабия??
    Че ми стана малко обърквация...
    Та и Салито в махлата каза, че е рязан и че ходи на джамия...
    Та какво общо има тази голяма воена сила и м....ла, така и не разбрах...
    Аааа.. Алах....
  • 14 123

    12 4 Отговор

    До коментар #10 от "Хасан":

    Сигурен ли си че Крим не е автономна република в усрайна я провери малко

    Коментиран от #16

  • 15 Хасан

    4 7 Отговор

    До коментар #11 от "Сиргей":

    По добре си освободи страната от руснаците..ти едно село Донбас не можеш да си върнеш Истанбул ще вземеш....ей га си нацията...руснака ги коли и беси в Донбас а в Запорожие хората на дискотека
  • 16 Хасан

    3 7 Отговор

    До коментар #14 от "123":

    Ама няма независимост от Украйна а директно присъидиняване към Русия...а това е забранено след Втората световна война...не може да си присвоиш чужди територии
  • 17 Хасан

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "ибрахим":

    Да бе слаба...човека иска да купи балистични ракети...ей го сега в Сащ са дали поръчка за 40 Боенинга......не е майтап
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хасан

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Bozkurt":

    Супер лаф..евалла
  • 21 jambazina

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Густо Майна":

    Верно ще стане интересно, в тоя регион всички са въоръжени и имат стабилна бойна подготовка, защото от 10+ години не са спирали да се трепят.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Bozkurt

    8 3 Отговор

    До коментар #22 от "ЖЕСТОКАТА ИСТИНА":

    Недей да пишеш глупости,българина е най-великия особено след втората ракия
  • 24 стоян георгиев

    1 2 Отговор
    огромна политическа грешка на кюрдите.не беше сега момента да обявяват този референдум.първо няма да бъде признат за легитимен,а и ще дезориентира кюрдските съюзници ,които се чувстват измамени.също така ще обедини кюрдските врагове ,а ще се създадат и нови такива.жалко че барзани за да се задържи начело на иракските кюрди направи този ход.турция няма да предприеме нищо ,тва не е сащ,а ако го направи ще загуби,но не тва е проблема ,а прецакването на единствения надежден западен съюзник в региона.

    Коментиран от #25

  • 25 Osman

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "стоян георгиев":

    Прав си. Кюрдите в Ирак направиха грешка която ще коства тяхното съществуване. Сега ще бъдат ударени от 4 страни. Турция от север, Иран от изток, иракската армия от юг , от тюркменските бойци и шиитската милиция Хашди шаби която е около 100 хиляди главорези . Дупе да им е яко. Тъкмо повод да ги избият до крак.

    Коментиран от #28

  • 26 Osman

    3 1 Отговор
    За кой се взема Барзани. Каква държава ще прави като кюрдите там са малцинство. Повече са единствено около Ербил. Всички останали там са против него. Тюркмени,шиити,араби и още един куп други. Сащ,Русия,Иран , иракското правителство , Сирия и Турция са против. На кого се надява . Ако се надява на еврейските курви от Израел много е сбъркал. Ще падат много кюрдски глави
  • 27 за матриала

    3 0 Отговор
    Само няколко факта (без коментар за коментарите)
    * Днес министърът на отбраната на Ирак отиде в Турция (да координира действията си за евентуална военна опция)
    * Следващата седмица Путин отива при Ердоган
    * Миналата седмица на срещата в столицата на Казахстан - Астана, Русия, Иран и Турция се договориха за Сирия (без американците)
    * Миналата седмица Трамплин се срещна с Ердоган (явно срещата не е минала в особенно приятелски тон, защото Ердоган непосредствено след срещата каза пред Ройтерс, че Турция е страна, която сама ще решава откъде да купува балистични ракети)
    * Един ден след това заявление, Турция поръчва 40 броя нови Боинги за националната си гражданската авиация - турските авиолинии
    * Преди около две седмици външният министър на Франция отиде в Анкара (подписаха се споразумения във военната област, без много подробности да се озвучават/явно Франция се възползва от конфликта между Германия и Турция/)
    * Иракският президент Фуад Масум осъди опитите на Месут Барзани да раздели Ирак и то с помощта на Израел, който е единствената държава, която подкрепя развала на Ирак. (Тук не мога да не спомена, че президента на Ирак е също от кюрдски етнос)
    * Израелската преса открито пише за военна подкрепа и изпращане на население от около 200 000 души, за "развитие на свободен Кюрдистан", като някои дори явно споменават, че по този начин най-после Израел ще има собствен нефт.

    Всичко това показва, че в региона казана кипи и то не на шега.
    Дай Боже ра

    Коментиран от #30

  • 28 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #25 от "Osman":

    няма да има инвазия ,но няма да им признаят референдума.ще има напрежение в региона ,но инвазия няма да има поне така мисля.
  • 29 за матриала

    1 0 Отговор
    Дай Боже разум на хората!!!
  • 30 ибрахим

    2 3 Отговор

    До коментар #27 от "за матриала":

    за всичко написано си прав.харесва ми че подробно си описал събитията.обаче има един малък нюанс.откакто свят светува евреите решават кое как да стане.та ако е рекъл давид туркиа ке падне.
  • 31 Гост

    2 1 Отговор
    Никой държавен началник ,не би искал част от неговата територия да мине под друго командване. Или интересите на Турция ,Ирак ,Сирия съвпадат ,като не допуснат кюрдска автономия, или държава на своите територии. Това ще оформи един сериозен геополитически съюз ,заедно с Русия и Иран , около 350 000 000 души.
Новини по държави: