Отидете към основна версия

3 120 36

Меркел печели изборите в Германия

  • ангела меркел-
  • избори-
  • германия-
  • мартин шулц-
  • резултати-
  • алтернатива за германия

Убедителна победа за коалицията на Меркел

Коалицията на Ангела Меркел печели най-много гласове на провелите се днес парламентарни избори в Германия, сочат първите прогнозни резултати на АРД.

Християндемократическият съюз събира 32.5% от гласовете на немските граждани, докато на второ място се нарежда Социалдемократическата партия на Мартин Шулц с 20%.

Трета политическа сила в Германия е „Алтернатива за Германия” с 13.5%, докато на четвърто място е Свободната демократическа партия с 10.5%. Следват „зелените” и левицата, които са с близки резултати.

„Алтернатива за Германия” спечели важна битка на парламентарните избори и си осигури влизане в парламента. Социологическите сондажи предвиждаха убедителна победа на Меркел над Шулц.

Социалдемократите изключиха възможността да се коалират с блока на Ангела Меркел и да управляват заедно. Победата на канцлера на Германия е четвърта в нейната политическа кариера.

Политическите анализатори посочват, че Християндемократите не са събрали достатъчно подкрепа за мнозинство и сега следват тежки преговори за съставяне на кабинет, които могат да отнемат месеци.

Лидерката на „Алтернатива за Германия” Фрауке Петри написа в социалните мрежи, че Германия е изживяла „политическо земетресение”, визирайки високия резултат на партията й, която почти сигурно ще е трета политическа сила.

Меркел ще бъде канцлер за четвърти път, но пред коалицията й предстоят важни избори. След отказа на социалдемократите да бъдат в управлението, пред Меркел и компания има един избор – коалиция от три сили.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: