Отидете към основна версия

2 236 4

Водолаз: Гмуркането е като алпинизма, но е по-тежко

  • водолаз-
  • теодора балабанова-
  • михаил заимов

Дълбочинното спускане е съпоставимо с високопланинския алпинизъм, с изкачването на осемхилядниците. Това каза в сутрешния блок водолазът Михаил Заимов по повод опита за подобряване на рекорд на "Гинес" за дълбоко гмуркане в открити води в Гърция, при който загина българката Теодора Балабанова. Повече хора са били на Луната, отколкото на такива дълбочини, добави той. При такова гмуркане сте като в Космоса – в нещо като скафандър сте, с термобельо, защото е много студено, във враждебна среда сте и сте много самотен, обясни Заимов. Важно е от този случай да се извлекат необходимите поуки, да се видят грешките. Теодора ще остане в нашите спомени със своята лъчезарност. Многото курсисти, които е обучила в школата в Халкидики, също ще я помнят, каза още Михаил Заимов.

Водолазът Теодора Балабанова загина в Гърция при опит да подобри рекорд на "Гинес" за дълбоко гмуркане в открити води.

Инцидентът е станал в неделя в залива Торонеос на Халкидики, между полуостровите Касандра и Ситония. Целта на 45-годишната българка е била да достигне дълбочина от 231 метра. Настоящият рекорд е 221 метра. Заедно с нея е бил и съпругът ѝ, който е настанен в болница в Солун в тежко състояние след инцидента.

Пред Нова телевизия Михаил Балабанов бе категоричен , че двамата са извършили сериозна и усилена подготовка. "Направихме много усилена и сериозна подготовка, дайвът тръгна перфектно, достигнахме дълбочината, плувахме нагоре, даже с известен консерватизъм и нещастието се случи на 40-ия метър, вече в крайната фаза на дайва, където проблеми с ухото предизвикаха вертиго у Теодора, а по-късно и при мен", казва той.

Балабанов обяснява, че вертигото е състоянието на дезориентация, всичко се върти, човек започва да се върти, не знае къде е горе, къде е долу и какво става. Това е все едно да ви качат на въртележка и да ви въртят със 100 км/ч, дава пример той.

"Теодора се държа геройски до последно, тя беше изненадана от ситуацията, както и аз, не изпадна в паника, но просто в един момент ресурсите свършиха и тя се удави", каза съпругът й.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: