Отидете към основна версия

2 047 5

Израел последва САЩ и напуска ЮНЕСКО

  • сащ-
  • израел-
  • юнеско-
  • напускане

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху разпореди на Министерството на външните работи да подготви излизане на страната от ЮНЕСКО заедно със САЩ, съобщиха от канцеларията на премиера.

Същият съвет даде и посланикът на Израел в ЮНЕСКО Кармел Шама Коен. „До днес бях на мнение, че не трябва да излизаме от ЮНЕСКО, независимо от нейните безумни решения. Сега обаче, след като САЩ излизат, главно заради преследванията на Израел в ЮНЕСКО, мисля, че и ние трябва да излезем с тях незабавно”, написа дипломатът в своята Facebook страница. Той подчертава, че това е негово лично мнение и че окончателната дума има премиерът на Израел, който според Коен има „по-широка и детайлна картина” върху процеса.

Две са причините за излизането на САЩ от организацията. Едната е, че по този начин правителството на Щатите се опитва да спести средства от бюджета, а другата е позицията на ЮНЕСКО спрямо Израел.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Русия и Израел се разведоха в рамките на ЮНЕСКО

    След излизането на Израел от ЮНЕСКО руско израелското сътрудничество в рамките на организацията се прекратява, заяви официалният представител на Минис ...
    13.10.2017
    1 665
    3
  • САЩ напускат ЮНЕСКО

    САЩ планират да напуснат ЮНЕСКО, съобщи „Дейли Мейл“. Още през 2011 г. САЩ намалиха значително финансирането на организацията, заради р ...
    12.10.2017
    2 932
    3