Отидете към основна версия

1 660 3

Русия и Израел се разведоха в рамките на ЮНЕСКО

  • юнеско-
  • русия-
  • израел
Снимка: АР/БТА

След излизането на Израел от ЮНЕСКО руско израелското сътрудничество в рамките на организацията се прекратява, заяви официалният представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова. В резултат на това ще бъдат прекратени важни програми, касаещи намаляване на екстремизма и радикализма, посредством образованието и събития посветени на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, които ЮНЕСКО отбелязва всяка година на 27 януари.

До ситуацията се стигна след като вчера (бел. ред. 12 октомври) САЩ заявиха, че напускат организацията на 31 декември. Часове по-късно това направи и Израел. „Решението на ръководството на Израел, който последва „глупавия” пример на САЩ, предизвиква само съжаление” пише още в текста на руското външно министерство.

Заявлението за излизане на Израел от ЮНЕСКО идва в момент, когато е започнала да се създава тенденция към намаляване на политизирането на разглежданите „палестински резолюции”, които имат за цел да съхранят част от Йерусалим, възстановяването и развитието на Ивицата Газа, а също така въпроси, касаещи културата, образованието и равенството между половете.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Израел последва САЩ и напуска ЮНЕСКО

    Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху разпореди на Министерството на външните работи да подготви излизане на страната от ЮНЕСКО заедно със САЩ, съобщих ...
    12.10.2017
    2 047
    5
  • САЩ напускат ЮНЕСКО

    САЩ планират да напуснат ЮНЕСКО, съобщи „Дейли Мейл“. Още през 2011 г. САЩ намалиха значително финансирането на организацията, заради р ...
    12.10.2017
    2 932
    3