Отидете към основна версия

2 281 7

Враг на Стоичков стана премиер на Каталуния

  • сорая саенс де сантамария-
  • каталуния-
  • испания-
  • христо стоичков

Сорая Саенс де Сантамария оглави автономната област до 21 декември

Снимки: БТА/АР

Испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария стана временен премиер на автономната област Каталуния, съобщи в. El Mundo.

Това се случи, след като испанският министър-председател Мариано Рахой разпусна регионалния парламент в Барселона и уволни цялото местно правителство начело с Карлес Пучдемон. Така бе задействан член 155 в отговор на обявяването на независимост от страна на Каталуния.

Според закона за временен премиер на областта трябва да бъде назначен самият министър-председател на Испания. Пак според закона той делегира правомощията си на своя първи вицепремиер. Това е Сорая Саенс де Сантамария, която е и министър на териториалните администрации.

Тя ще управлява Каталуния до 21 декември, когато там трябва да се състоят предсрочни избори.

Саенс де Сантамария придоби славата на заклет враг на футболиста Христо Стоичков - в миналото една от звездите на футболния отбор на "Барселона".

Скандалът между двамата избухна заради сблъсъците, последвали обявения от Мадрид за незаконен референдум за независимост на Каталуния на 1 октомври. В ефира на мексиканска телевизия Стоичков поиска оставката на Саенс де Сантамария и заяви, че и тя, и роднините й са последователи на диктатора Франко.

Саенс де Сантамария се закани да съди българина за накърняване честта на семейната чест. Стоичков се извини, но само за нападките по адреса на малолетния й син.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: