Отидете към основна версия

1 226 6

Пучдемон: Демокрацията в Испания е повредена

  • карлес пучдемон-
  • испания-
  • каталуния-
  • демокрация-
  • повредена

Отстраненият каталунски лидер разкритикува ЕС

Снимка: БТА/ AP

Каталунският лидер Карлес Пучдемон, който беше отстранен от поста си, заяви, че демокрацията в Испания е повредена. Причина за това по думите му е желанието на централните власти в Испания да блокират независимостта на Каталуния.

В началото на месец октомври беше проведен референдум за независимост, който обаче бе обявен за незаконен. Последваха арести, а за Пучдемон бе издадена европейска заповед за ареста му.

„Разочароващо е да видим Европейския съюз да реагира на ситуации в Полша и Унгария, но да не може да направи нищо за Каталуния“, заяви Пучдемон в интервю за „Скай нюз“.

„Да те третират като престъпник, като педофил, като сериен убиец... Това не е политика, а използване на съда за политически цели“, каза още каталунският лидер, който бе арестуван в Белгия и по-късно освободен от съда. Той заяви, че демокрацията в Испания е повредена и разкритикува Европейския съюз за липсата на реакция относно референдума. Пучдемон избяга в Белгия заради опасения, че няма да получи справедлив процес в родината си.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: