Отидете към основна версия

2 748 14

Турция към САЩ: "Ние не искахме доказателства за 11 септември"

  • бинали йълдъръм-
  • cnn-
  • турция-
  • фетхуллах гюлен-
  • преврат-
  • фето

Анкара отново настоява Вашингтон да екстрадира ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен

Снимки: БТА/АР

"Ние не искахме от вас доказателства за 11 септември". С тези думи турският премиер Бинали Йълдъръм коментира в интервю за телевизия CNN отказа на САЩ да екстрадират ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван от Анкара за миналогодишния опит за преврат.

Посланието на турския премиер е адресирано до "американските власти, които се крият зад предлога, че няма достатъчно доказателства", уличаващи Гюлен.

"Вие обвинихте "Ал Кайда" за 11 септември. Ние не попитахме дали имате доказателства кой стои зад това. Предложихме помощ. Бяхме първата страна, която изпрати войници в Афганистан", припомни министър-председателят.

Властите в Анкара смятат Гюлен за организатор на опита за преврат и редовно настояват пред Вашингтон за екстрадирането му. Турският проповедник, който живее в самоналожено изгнание в Пенсилвания от 1999 г., отхвърля всички обвинения.

Близо 250 души бяха убити, а около 2200 ранени при метежа на 15 юли м.г. Той беше последван от масова чистка в Турция срещу предполагаеми последователи на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО).

Близо 50 хиляди души бяха задържани, а около 150 хиляди - отстранени от длъжност в кампанията, предприета от властите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: