Отидете към основна версия

3 853 20

Путин: Няма решение за Сирия без отстъпки от всички

  • сочи-
  • хасан рохани-
  • владимир путин-
  • реджеп ердоган-
  • сирия

Президентите на Русия, Иран и Турция подкрепиха идеята за свикване на народен конгрес в родината на Асад

Снимки: БТА/АР

Президентите на Русия, Иран и Турция подкрепиха идеята за свикване на народен конгрес в Сирия като една от първите стъпки за започване на диалог след продължителната гражданска война в страната.

Това съобщи Владимир Путин след среща в Сочи с Хасан Рохани и Реджеп Ердоган, предаде Reuters.

Тримата лидери са наредили на своите дипломати, служби за сигурност и отбранителни ведомства да започнат консултации за организирането и насрочването на дата за т.нар. Конгрес за национален диалог в Сирия.

Путин каза още, че ръководството на Сирия желае мирен процес, конституционна реформа и свободни избори и че тримата президенти са се съгласили, че трябва да бъдат ликвидирани докрай "терористичните групи" в Сирия.

Рохани заяви, че Конгресът за национален диалог ще помогне за изработването на новата сирийска конституция, според която да се произведат избори.

На тристранната среща Ердоган призна големите победи над "Ислямска държава", изгубила много от бастионите си в Сирия, но подчерта, че постигнатото е "важно, но недостатъчно". По думите му сега е извънредно важно всички участници в търсенето на политическо решение за кризата да намерят решение, което да е трайно и приемливо за сирийския народ.

Русия и Иран подкрепят режима на сирийския президент Башар Асад, а Турция - неговите политически опоненти. Като прелюдия на днешната среща на върха по-рано тази седмица Путин прие в Сочи и Асад.

В заключителната съвместна декларация от срещата се подчертава, че създадените т.нар. зони на деескалация не бива да подкопават суверенитета и териториалната цялост на Сирия, отправя се призив към международната общност да окаже хуманитарна помощ на Сирия и се посочва, че Иран, Русия и Турция ще "проведат консултации и ще съгласуват състава на конгреса".

В документа се казва още, че тримата президенти са решили при необходимост да се съберат отново.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания