Отидете към основна версия

1 358 16

Ердоган и Путин на четири очи (СНИМКИ)

  • реджеп ердоган-
  • владимир путин-
  • турция-
  • ерусалим-
  • русия

Двамата лидери разговаряха насаме в продължение на час в президентския дворец в Анкара

Снимки: БТА/АР

Един час продължи разговорът между турския държавен глава Реджеп Ердоган и руския президент Владимир Путин в двореца Бештепе в Анкара.

Владимир Путин пристигна снощи на официално посещение в Турция по покана на Ердоган. Това бе осмата среща между двамата президенти през тази година, а след кризата със свалянето на руския самолет срещата им е 11-ата поред.

Владимир Путин бе посрещнат лично от Ердоган пред двореца Бештепе, двамата лидери сърдечно си стиснаха ръцете пред националните флагове. След това те разговаряха на четири очи.

Турските медии съобщиха, че разговорът е бил посветен на най-критичните проблеми към момента - Израел и Сирия, както и ситуацията в Близкия изток.

От двустранните отношения основно внимание е било отделено на енергийното сътрудничество. Вчера в Турция започна строителството на първата атомна централа Мерсин-Аккую, която изгражда Москва. В изявлението си Ердоган посочи, че двустранните отношения с всеки изминал ден укрепват все повече.

Тази е нашата осма поредна среща в рамките на една година. В срещите си и разговорите по телефона ние постоянно обсъждаме критичните теми и набелязваме общи стратегии, каза турският президент.

Той подчерта, че са обсъдили ситуацията в Израел, както и че с Путин са на подобни позиции по този въпрос.

"Решението на САЩ да признаят Ерусалим за столица на Израел породи силно възмущение в света. Налице са негативните последици заради тази безотговорна стъпка. Израелски войници убиха четирима палестинци. Около две хиляди души са ранени. Израел буквално налива масло в огъня. Израел използва ситуацията, за да засили репресиите върху палестинците", каза Ердоган.

Разговорът между Ердоган и Путин се състоя на фона на предстоящата в Истанбул среща във връзка с Израел на външните министри на ОИК, която ще се проведе под председателството на турския президент.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Анкара и Москва сплотяват военния съюз

    Турция и Русия продължават да работят по заздравяване на военния си съюз. Началникът на ГЩ на турската армия генерал Хулуси Акар се е срещнал снощи ...
    16.12.2017
    1 939
    4
  • Путин и Ердоган обсъдиха Близкия изток

    Руският президент Владимир Путин е обсъдил с турския президент Реджеп Ердоган ситуацията в Близкия изток и Сирия, съобщи ТАСС. Путин е на официална ...
    11.12.2017
    2 168
    10
  • Путин нареди на армията да се изтегли от Сирия

    Руският президент Владимир Путин посети руската военна база „Хмеймим" в Сирия и разпореди военният контингент на федерацията да бъде изтегл ...
    11.12.2017
    2 951
    40
  • Путин на посещение в Турция

    На 11-ти декември руският президент Владимир Путин ще посети Турция, съобщи ТАСС. Това беше обявено от говорителя на турския президент Владимир Пут ...
    08.12.2017
    3 181
    15
Новини по държави: