Отидете към основна версия

2 497 28

Путин: Ще се кандидатирам за четвърти мандат (СНИМКИ)

  • владимир путин-
  • русия-
  • кремъл-
  • избори

Русия ще гарантира сигурността си, но без да се включва в нова оръжейна надпревара, заяви Владимир Владимирович 

Снимки: БТА/АР

Русия трябва да бъде модерна страна с гъвкава политическа система. Това заяви президентът Владимир Путин на годишната си пресконференция в Москва, предаде ТАСС.

Русия "трябва да бъде устремена към бъдещето, трябва да бъде много модерна, политическата система трябва да е гъвкава, икономиката трябва да се базира на високи технологии. Производителността на труда трябва многократно да нарасне", каза Путин.

Руският президент говори за пръв път пред журналисти, откакто съобщи миналата седмица, че ще се бори за нов мандат на поста на изборите през март. Той информира, че ще се кандидатира като независим и разчита на широка подкрепа от партиите и хората в Русия. Още не е назначен ръководител на предизборния му щаб.

Путин отбеляза, че не би желал да представи сега в подробности предизборната си програма, но увери, че "на практика вече има" такава.

Политическата среда в Русия трябва да бъде конкурентна, а политическата система - балансирана, посочи президентът. Хората в Русия до голяма степен са прави да изразяват недоволство, но опозицията не може да предложи реален дневен ред, заяви Путин.

Силно преувеличен е митът, според който Русия е "на ръчно управление", заяви президентът в отговор на въпрос дали според него е ефективно редица проблеми на гражданите да се решават на президентско равнище.

Той напомни, че е бил премиер общо 4,5 години и знае колко много работа върши правителството в Русия, поради което кабинетът "не може да вниква дори във всеки въпрос, не само да се намесва".
"Големите пресконференции" и "преките линии" в Русия осигуряват обратна връзка - тогава хората могат да контактуват директно с ръководители. Тогава наистина се включва т. нар. ръчно управление, посочи Путин.

Дошъл на власт през 2000 г. в една страна с нестабилна власт и разклатена икономика, руският президент е харесвал и хвален от мнозина свои сънародници, които виждат в него човека, осигурил стабилност и нов възход, по-специално благодарение на петролните богатства на Русия.

Във връзка с насрочените за март президентски избори руски медии определиха днешната пресконференция като предизборна.

По данни от последното социологическо проучване на центъра "Левада", публикувани вчера, сегашният държавен глава е фаворит - за него се очаква да гласуват 75 на сто от избирателите. Далеч назад остават неговите съперници като лидера на комунистите Генадий Зюганов или националиста Владимир Жириновски, които избягват да критикуват открито Кремъл.

Русия ще отдели съществено внимание на развитието на своята армия и флот, но ще гарантира сигурността си, без да се включва в нова оръжейна надпревара. Военните разходи на страната - 2,8 трилиона рубли през 2018 г. - няма да се отразят на социалните програми и няма да разрушат руската икономика, заяви още Путин, цитиран от ТАСС.

Владимир Владимирович отбеляза, че САЩ фактически вече са се оттеглили от подписания с Русия договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Той предупреди Вашингтон да не се оттегля едностранно от друг руско-американски договор - за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ-3), подписан през 2010 г.

Русия не се е оттегляла от основополагащи договори, които са крайъгълен камък в международната сигурност, подчерта Путин. "Не сме се оттегляли от договора за ПРО (противоракетната отбрана), САЩ се оттеглиха едностранно", добави той.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Официално! Навални се кандидатира за президент на Русия (СНИМКИ)

    Стотици привърженици на руския опозиционен лидер Алексей Навални подкрепиха кандидатурата му като независим кандидат за президент и са готови да внеса ...
    24.12.2017
    2 647
    18
  • Financial Times: Русия отново е велика сила

    Владимир Путин постигна напредък във връщането на статута на Русия на велика сила. САЩ вече не могат да игнорират Кремъл, както се опитваха да направя ...
    19.12.2017
    3 379
    33
  • Посланието на Путин: Или аз, или хаос!

    Този ритуал бе гледан както винаги в цяла Русия: навсякъде предаваха традиционната годишна пресконференция на президента Путин. Четири часа приказки, ...
    16.12.2017
    3 285
    55
  • Путин срещу историята на 18 март

    Съветът на федерацията - горната камара на руския парламент, единодушно одобри постановление, с което насрочва избори за президент на страната на 18 м ...
    15.12.2017
    1 671
    5
  • Путин и Тръмп по телефона

    Президентите на Русия Владимир Путин и САЩ Доналд Тръмп са провели телефонен разговор, в който са обсъдили редица въпроси, включително разрешаването н ...
    15.12.2017
    2 408
    4
  • Путин: С Тръмп си говорим на малко име

    Руският президент Владимир Путин заяви, че с американския му колега Доналд Тръмп си говорят на малко име, предаде Reuters. Путин подчерта, че е важ ...
    14.12.2017
    1 716
    7
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания