Отидете към основна версия

3 457 33

Financial Times: Русия отново е велика сила

  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин

За 18 години Владимир Путин постигна целта си за възраждане на Кремъл, който става все по-незаобиколим фактор, пише медията

Снимки: БТА/АР

Владимир Путин постигна напредък във връщането на статута на Русия на велика сила. САЩ вече не могат да игнорират Кремъл, както се опитваха да направят в последните години, пише в свой анализ авторитетното издание Financial Times: Русия отново е велика сила.

За 18 години на власт Путин постигна значителен напредък в опит да върне на страната си статута на велика сила и да гарантира, че нито един глобален проблем не би могъл да бъде разрешен без Москва, отбелязва британската медия.

Един от най-красноречивите примери за това са категоричната намеса в Сирия на Путин през 2015 г., която е „спасила президента Башар Асад от почти сигурно поражение и му е помогнала да възвърне контрола си върху по-голямата част от страната“.

Москва влага много дипломатически усилия, за да се уреди конфликтът, а от друга страна САЩ едва участват в него. Русия може би няма да е способна да договори мир в Сирия сама, но вече не може да бъде договорена сделка без нейното участие, се посочва в статията.

Като пример за постигнатия напредък се припомня фактът, че страната е установила работни отношения с всички главни страни в региона - Египет, Иран, Израел, Саудитска Арабия и Турция. Москва е в добра позиция да играе водеща, ако не решаваща роля в оформянето на ново регионално равновесие, се казва в статията.

В Европа Кремъл демонстрира сила чрез нахлуването си в Украйна и чрез това показва, че е има действително вето над разширяването на НАТО и на ЕС . Тези организации вече не могат да се развиват или да внедряват политики към източните си съседи, без да съобразяват с интересите на Москва, което е в рязък контраст със ситуацията през 90-те години на миналия век и първото десетилетие на 21-ви век.

В Североизточна Азия Москва може и да не е главен играч по севернокорейския въпрос, но нейните връзки с Пхенян гарантират, че тя ще бъде част от всякакво уреждане.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: