Отидете към основна версия

3 479 28

САЩ разбиха ИД и се захванаха със Северна Корея

  • сащ-
  • рекс тилърсън-
  • северна корея

Рекс Тилърсън с обзорна статия

Горд съм с дипломацията на САЩ. Това обяви държавният секретар на СаЩ Рекс Тилърсън в своя обзорна статия за "The New York Times".

Според Тилърсън е постигнат сериозен напредък в усилията на Държавния департамент и Агенцията за международно развитие за постигането на глобален мир и стабилност.

Той отбеляза, че победата над тероризма си остава основна задача за новата администрация на
президента Доналд Тръмп. Отбелязват се успехите срещу "Ислямска държава' и изтласкването
на терористите от териториите в Ирак и Сирия.

Тилърсън отбелязва значението на приетата нова стратегия за Афганистан и опасността страната
отново да приеме терористи, както беше в миналото. Той призова Пакистан да вземе по-активна роля
в действията срещу терористичните групировки.

За Русия в статията Тилърсън казва, че САЩ имат лоши отношения с една надигаща се Русия, която нахлу в съседните Грузия и Украйна през последното десетилетие и подкопа суверенитета на западните страни, бъркайки се в техните избори.

Тилърсън подчертава ангажимента на САЩ за възстановяване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна и посочва, че без мирно решение на украинската ситуация, което трябва да започне с придържането на Русия към Минските договорености, не може да има обичайни отношения с тази страна.

Все пак се отбелязва нуждата от съвместни действия с Русия, като Сирия се дава като добър пример в тази насока. Тилърсън обяснява, че президентът Доналд Тръмп е идентифицирал Северна Корея като топ заплаха и е прекратил стратегията на търпение.

САЩ ще продължат и работата по отстраняването на слабостите в ядрената сделка с Иран. Тилърсън заяви и че американските интереси ще бъдат защитени при споровете с Китай относно Южнокитайско море,

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини