Отидете към основна версия

1 499 4

"Хизбула": Външни сили стоят зад протестите в Иран, но ще останат излъгани

  • хизбула-
  • иран-
  • хасан насрала-
  • башар асад-
  • мохамад али джафари-
  • доналд тръмп

Лидерът на шиитското движение омаловажи важността на последните събития в ислямската република

Снимки: БТА/АР

Лидерът на ливанското шиитско движение "Хизбула" Хасан Насралла заяви, че надеждите на президента на САЩ Доналд Тръмп за протестното движение в Иран ще бъдат разочаровани, предаде ТАСС.

Тръмп подкрепи протестите в Иран от последните дни, а в един от туитовете си изрази задоволство, че "иранците най-сетне действат срещу бруталния и корумпиран ирански режим".

Вчера командващият Гвардейците на иранската революция Мохамад Али Джафари обяви края на протестното движение, което започна на 28 декември срещу икономическите проблеми и властите. В съпътствалите го прояви на насилие бяха убити 21 души, а стотици бяха арестувани.

"Няма повод за безпокойство. Ставащото в Иран е под контрол", увери Насрала, чието движение се финансира и въоръжава от Техеран.

"Надеждите на Тръмп бяха разочаровани, както и надеждите на израелците и саудитците, които залагаха на по-масови протести, които да свалят режима и да предизвикат хаос в Иран", каза той в интервю за бейрутската телевизия "Ал Маядин".

Насрала заяви още, че сегашното недоволство в Иран не е политически мотивирано като това от 2009 г., а е предизвикано от фалита на някои банки и фирми. Това недоволство обаче се експлоатира от външни сили като САЩ, Израел и Саудитска Арабия, каза той, цитиран от Reuters.

Насрала заяви, че няма опасност от промяна във външната политика на Иран за подкрепата му за "съпротивителни движения" в региона.

"Хизбула" и Техеран воюват на страната на сирийския президент Башар Асад в започналия през 2011 г. конфликт в близкоизточната държава, в който са убити над 340 000 души.

Насрала съобщи, че се е срещнал с Асад преди няколко седмици, без да даде подробности. Той увери, че изтеглянето на бойците на "Хизбула" от Сирия зависи от сирийските власти.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини